Ikut Belakang

Monday, October 25, 2010

It's Finger Lickin' Good

Alhamdulillah. Step 1 is done. Dua hari bekerja keras akhirnya ditauliahkan. Apetu? Nanti lain entri aku cerita.

Ok, tajuk tu bukan lucah. KFC punya trademark, sedap hingga menjilat jari. Point sebenarnya benda ni selalu terjadi kat aku. Finger lickin'. Di jaman sekolah rendah/menengah, Poli, tempat kerja dan semua tempat di kala aku makan, lepas makan aku akan jilat jari.

Dan tak pasal-pasal aku emo pulak sebab kalau aku jilat jari lepas makan, ada suara sumbang jahiliyah tanya, "Amboi, sedap sangat sampai menjilat jari". "Kau jilat-jilat jari, lapar sangat ke?". "Ape kau punya lucah ni jilat² jari nih?".

Watde??? Jilat jari tu kan sunnah Nabi SAW. Hujung jari tu kan mengandungi enzim yang mana akan bercampur dengan makanan dan memudahkan proses pencernaan. Kadang-kadang aku malu sangat bila orang cakap macam tu. Mak aku ajar dari kecik lagi jilat hujung jari selepas makan. Mak aku kata itu ikut Nabi, buat dapat pahala.

Tapi kalau try jilat jari kat restoren KFC, mesti takkan dipandang serong kan? Mesti takkan ada yang sumbang-sumbang mengata aku kan? Yang tak leh tahan, dorang kata aku lucah jilat jari? Dorang yang lucah sebab pikir benda-benda lucah kan? Watde la dorang ni. Sampaikan aku lepas makan nak jilat jari pun rasa tak syok lagi. Sedangkan yang baik, yang sunnah patut di ikuti sebagai tanda kita sayangkan Nabi SAW. Agaknya kalau aku buat benda-benda yang tak elok masa makan, dorang takkan perli aku macam tu kan?
Ha, cuba cakap macamana aku tak emo?

So, finger lickin good, jilat hujung jari kat mana-mana restoren, kedai makan hatta di rumah selepas makan, dapat pahala ikut sunnah Nabi SAW.

Tweet : Bukan nak berlagak aku ikut sunnah Nabi. Hanya manusia biasa, itulah yang termampu.

No comments:

Post a Comment

Sharing is Caring,
Comment is Romance,
EH?