Ikut Belakang

Wednesday, December 29, 2010

Hari Keluarga Basi

Dari kiri hadiah masa berada kat opis lagi. Kanan dah di display kat tempat kejadian.

Oleh kerana lambat update kejadian hari keluarga, maka ia dah jadi basi. Hadiah yang siap siaga untuk diberikan kepada sesiapa yang bertuah. Nampak tak tv yang menjadi idaman semua kat belakang tu? Tak nampak? tengok betul-betul.

Nampak tak yang kanan sekali baju warna coklat serupa batang pokok di Woods Resort, Ulu Yam tu? Jangan konfius. Itu ialah orang, jangan sangka ia sejenis pokok ye. Seorang pembantu setia berlari-lari kencang semasa hari kejadian. Juga nampak sibuk dengan selotep yang dibuat gelang (senang kerja) -jakun. Juga kat dalam beg tu menyimpan semua peralatan. Ada pisau, gunting, marker, pen dan sebagainya. Dua orang gadis cantik tu pembantu juga. Yosh!

Ha, ini permainan kanak-kanak tak mencabar langsung. "Cartoon Character". Buat aksi kartun yang disuruh secara cepat jangan silap. Yang nombor 1 tu anak bos aku.


Ini permainan orang tua. Nampak tak batang pokok main game? Haha. Itu namanya "Sepit Guli kat Chopstik". Aku terer, tak jatuh guli tu. Disebabkan selalu makan guna chopstick jadi takde masalah uols!-ayat gedik jangan muntah.

Tapi kalah jugak. Aku main secara jujur takde tipu tapi grup lain siap pegang guli sampai ke baldi. Ada jugak yang bukan sepit guli tapi letak atas chopstik macam "orang pegang stretcher". Apa pulak benda alah tu, tak paham la. Haha.

Satu lagi game "Baju Besar", main dua orang. Masuk baju secara berdua, lubang kepala dua orang. Lari ke garisan depan, tanggal baju dan pakai balik. Gila tak fair main tipu semua. Aku ngan member punyala tanggalkan betul-betul, pakai betul-betul complete tapi orang lain masuk kepala je tangan tak masuk, terus lari dan dapat nombor. Emo betul.

Terjerit-jerit aku "Yey nombor dua, nombor dua". Pengadil Tak Adil cakap "Ah, takde, takde korang last". Bengong. Ooo, main kasar ye. Aku terus cakap "Main tipu bolehla. Dari main guli tadi dah tipu. Tak fairrr!!!". Sampaikan game master tu terkejut aku jerit macam tu. Dia pujuk-pujuk. Tapi aku dah emo, "Ah, dah dah dahhh!!!". Haha. Emo. Emo. Macam budak tadika. Emo weh kalau orang main tak adil kan.

Dah majuk, aku tak masuk game lagi. Pergi mamp. Hahaha. EMO.


Ini aku tengok je dorang main. "Garisan Terpanjang", buat garisan guna apa sahaja barang yang ada pada badan sahaja. Disebabkan ramai yang tak jujur, tali/barang kat badan penyokong pun diambilnya. Nampak tak kenapa aku emo?

Grup ni bersungguh-sungguh main. Tiga-tiga ni baring. Tapi dapat nombor 2 je. Tanggal baju sebab nak sambung dengan garisan tu.

Well, walaupun tak main/menang game banyak tapi dapat hamper paling best kan. Sempat lagi nak buat ucapan. Haha. Nampak tak hamper tu. Tak nampak? Takpe, roll ke bawah...
.
.
.

Tadaaa...

Ini yang mahal sebenarnya. Ferrero Rocher.

Tweet : Sungguh tak adil. Sampai hari ni tak puas hati dengan corak permainan mereka. Emo.

Tuesday, December 28, 2010

Bapak Emo

Orang tak boleh marah kalau aku nak emo

Monday, December 27, 2010

Pengumuman Terbaru

Ahad (semalam) ada satu kes yang membuatkan aku naik angin, naik darah, sakit kepala, tension, pale otak serabut dan sebagainya lagi. Bukan kes kat Mahkamah tapi kes kat rumah aku.

Ada ura-ura aku dah dengar housemates bincang-bincang nak naikkan duit sewa. Konon nak genapkan takmau nak susah-susah bagi belen pasni. Aku pun tak pasti atas sebab apa nak naikkan. Disebabkan aku duk bilik master, dorang cakap bayarannya mahal sikit. Tempat luas, attach dengan bilik air. Padahal dorang tak kira ke berapa cm keluasan yang kami dapat untuk tidur dan letak almari baju? Muat-muat untuk letak tilam single sebijik dan letak almari je sayang oi. Lagipun satu bilik kongsi 3.

Nak dijadikan kes, aku tanya mate bilik tengah berapa dia bayar. Ikut harga lama atau baru sebab aku dah bayar untuk Januari 2011 tapi tukang collect tak return belen. Dia kata dia bayar genap RM185. Harga lama bilik dia RM184.50. Di situ, disebabkan aku ni kaki emo, terus luahkan rasa tak puas hati (bukan harga naik sebenarnya) tapi kerana tak diberitahu awal/takde orang ajak bincang secara 14 bijik mata menentukan harga akan naik. Tu je.

Atas keputusan sape semua setuju nak naikkan harga? Setuju harga baru. Ok, petrol naik aku tak nak emo sebab aku pergi kerja naik LRT dan bas. Kereta belum pakai lagi. Ofkos kalau aku dah pakai kereta aku berhak sumpah seranah jugak sebab aku rasa beban tu.

Dari harga RM157 naik RM160x3=RM480. Naik RM3 setiap orang. Ok, RM3 lepas untuk aku makan sarapan tiga hari. Orang kata aku berkira sangat. Duit aku, peluh aku mesti la berkira. Tup-tup bangun tido, nampak note tampal pengumuman bermula Januari harga bilik naik harga. Kesak! Ok, nanti balik kerja nanti aku tanya kenapa naik.

Dan, mate bilik tengah tu yang cakap kat tukang collect duit aku tak puas hati kan? Nice.

Tweet : Tahniah berjaya buat aku terbakar

Rokok

Sabtu lepas, aku pergi beli air 100+ dekat 7e. Ada sorang mamat ni cakap kat akak kaunter tu nak rokok Malboro. Then akak tu bagi kat dia.

"Kak, nak kaki".
"Hah? Kaki ape?"
"Ni ha, tak nak baby, nak kaki".

Aku ambik turn bayar. Aku cakap kat akak tu. "Ingatkan tak nak langsung beli rokok, rupanya nak tukar gambar je".

Akak tu cakap ramai yang nak tukar, nak gambar yang selesa di pandang setiap kali nak merokok. Ada yang nak gambar pre-matured baby, ada yang nak gambar kaki gangren dan sebagainya lagi.

Ada kawan aku, dia siap tukar kotak kepada kotak rokok yang lama dulu.

Tweet : Aku bebas rokok dan asap. Tapi memang nak termuntah tengok gambar-gambar dekat kotak tersebut.

Friday, December 24, 2010

Angan Nan Tinggi


Hehe.

Layan perasaan dengan gambar macamni. Membayangkan suatu hari aku di tempat ini. Insya Allah.

Gambar ini dicuri di sini.

Tweet : Layannn...

Thursday, December 23, 2010

Payung

eh, eh, eh, under my umbrella, eh, eh.

Hujan pagi

Pagi-pagi hujan, bawa rahmat. Erat hubungan. Tak bawa payung, boleh berlari pergi bawah payung sesiapa, dimaafkan kalau buat secara tiba-tiba (kalau tak malu).

Pagi-pagi hujan, membasahkan bumi. Mensucikan debu-debu, memberi kesegaran pada pokok, memberi minuman kepada haiwan. Membersihkan darah-darah pada permukaan jalan raya. Banyak sangat kemalangan sekarang ni.

Pagi-pagi hujan, beri rehat kepada penoreh. Beri rehat kepada suri rumah. Beri cuti kecemasan kepada pekerja kerajaan, sambung tidur.

Pagi-pagi hujan, dua orang perempuan ego juga tak nak kongsi payungan. Rela basah terkincit berlari deras. Ermmm.

Pagi-pagi hujan, dua lelaki ego lagi tinggi tak nak kongsi payungan juga. Rela basah pakcik sebelah. Seorang berpayung, seorang tak. Rela basah walau perlahan berjalan.

Kenapa? Hujan bukan gerimis. Ia lebat.

Pagi-pagi hujan, tak nak kongsi payung. Kalau perempuan tak rela berkongsi, lelaki pun apatah lagi.

Tweet : Faham?

Wednesday, December 22, 2010

Gurau


Payah juga bergurau dengan orang. Gurau dikatakan salah.
Salah aku juga, tak reti gurau agaknya.
Salah tafsir jadi panas.

Tweet : Jaga mulut, jangan nak ciom 'bontot' orang

Aku Skandal #1

Mak Aih
Kalau nak diceritakan tentang cinta skandal, beralih arah dan cinta tiga empat bucu ni memang aku penat. Cinta kan buta, menyerang sesiapa sahaja tak kenal siapa. Yang dah ada pakwe, makwe pun kena sama. Apatah lagi orang yang dah berkahwin, beranak-pinak, tua keladi, muda belia. Cinta kedua kot, ketiga dan seterusnya.

Love is Chinta?

Skandal cinta aku terjadi lebih kurang tahun 2005/2006 kot. Masa tu aku sudah/telah siriyes dengan L' Amour. Cinta pandang-pandang jeling-jeling dengan Si Jejaka. Masa ini aku tengah kerja dekat Econsave Kota Masai, Sales Assistant (Acting Leader - lebih kurang la pangkatnya, dah lama, aku lupa).

Bulan puasa kat gudang (Econsave dipanggil gudang) ni. Ramai la staff, promoter, supplier yang bertungkus lumus melakukan barang masing-masing. Jadinya Si Jejaka ni seorang promoter dari company Permanis Sdn Bhd yang turun mempromotekan minuman untuk Hari Raya. Contoh minuman tu Pepsi, Revive, Kickapoo, Lipton dan sebagainya lagi la.

Al-kisahnya, aku tak kenal pun Si Jejaka ni. Jadinya, aku sebagai Leader kat department Canfood berpeluang kenal dengan dia sebab dia yang datang nak mintak tolong buatkan POP Card untuk promotekan stuff dia. Dan orang pun tak suspek aku duk meleser sebab dia kan bawah seliaan aku. Haha. Gediks.

Dari situ, dia selalu la jumpa aku. Tak ada kerja pun selalu jumpa aku jugak. On da way nak pergi ke loading bay pun sempat jumpa aku 'say hi', 'say cheese'. Haha. Dalam masa tak sampai sebulan dia turun promote, sedikit sebanyak kami tahu personal and famili affair masing-masing.

Sempat juga dia kenalkan aku dengan adik lelaki dia yang masa tu sudah di alam tingkatan tapi datang pakai topeng otromen gile ah comel. Tingkatan 3 atau 4 lebih kurang, cool je datang dengan topeng otromen. Nasib baik hensem...

Dan-dan tu jugak sama-sama bergedik, bertukar nombor telefon atas urusan kerja, senang katanya (Kata aku juga dalam hati). Jadi, senang nak call bagitahu itu, ini. Senang nak bagitahu boss (supplier)nak datang, barang sampai nak loading ke pape. Tapi ada la sms dan call terlepas (miskol) yang mintak tolong aku kejutkan dia.

Perasaan suka-suki tu membawa kepada satu pemberian yang amat siriyes. Mula-mula, aku secara tak sengaja lalu kat bahagian Toys, bawah seliaan kawan baik. Saja tengok-tengok kan, Si Jejaka pun ada jugak, selamba aku tunjuk 'besarnya teddy tu'. Ada 2 ekor teddy bear sebesar orang dewasa. Sekor kaler baby blue belang-belang dan yang coklat belang-belang jugak. Then aku biarkan dia borak ngan member aku sambil aku pegi check department.

Dipendekkan cerita, dia hadiahkan aku teddy. Aku terkejut jugak. Siap dia suruh senyap jangan bagitahu adik dia yang masa tu tengah lena dalam kereta. Mungkin tak nak adik dia ngadu kat makwe abangnya.

Aku pulak yang menggelabah macamana nak bagitahu L' Amour. Last, aku kelentong company aku bagi teddy tersebut sebab kebetulan memang company bagi rice cooker dan heater untuk semua staff. Fuhhh. Dosanya.

Bulan berganti tahun, aku dah pindah. Masa pindah, L' Amour cakap bagi je la teddy tu kat sepupu dia kebetulan sepupu dia nampak teddy masa duk pindah-pindah barang. Aku tak boleh bawak teddy tu ke rumah aku pindah sebab akak aku tak bagi bawak masuk patung dalam rumah. Dalam dilema jugak la.

Dah agak, kalau suruh L' Amour yang pegang, mesti la dia akan bagi kat sape-sape yang nak. Kalau aku bawak ke rumah aku, kena bebel ngan akak aku kan. Jadi setuju kena paksa tapi mati-mati juga pertahankan teddy tersebut. Sayang kononnya company bagi. L' Amour pujuk aku, walaupun dia tak tahu kebenaran cerita. Tipu lagi.

Jangan cucuk mata pakai garfu macam Kassim Selamat.

Kerana tak tahan dan takut dengan bayang-bayang kecurangan, aku rasa cool kot kalau aku bagitahu dia pasal sejarah cinta beruang aku dengan Si Jejaka. Masa aku cerita, dia tergamam. Macam-macam nak dia ungkit, pasal kesabaran, kesetiaan dan lain-lain lagi. Dalam kepala aku, duk pikir dia dah nak putuskan hubungan.

Menyesal bagitahu dia, tapi akan menyesal kemudian hari kalau aku rahsiakannya. Jadi, esoknya nasib baik dia maafkan aku dan terima aku seadanya walaupun aku ni jahat. Aku tak pikir perasaan aku kat Si Jejaka adalah satu cinta agung, atau apa-apa berbaur cinta.

Setakat suka, saja-saja. Sampai sekarang aku lost contact dengan Si Jejaka, tak menyesal pun sebab itukan kenangan. Sampai sekarang teddy tu ada kat rumah sepupu L' Amour. Setiap kali dia nampak teddy tu, dia terguris. Sori...

Pemberian teddy oleh Si Jejaka bukan sahaja menyentap L' Amour tapi menyentap kawan aku yang keja kat bahagian Toys tu, dia nangis-nangis sebab aku tak bagitahu Si Jejaka tu bagi teddy kat aku. Aku tak pasti dia 'nak' dekat Si Jejaka atau dia terasa hati yang aku merahsiakannya. Yang tukang bocor rahsia ialah Uncle yang keja kat bahagian Hardline yang nampak aku kelek teddy naik basikal.

Tweet : Ini la entri yang hilang. Re-make semula. Ada yang dibuang, dikekalkan, ditambah dan di ada-adakan semula.

Tuesday, December 21, 2010

No Subject

Aku nak menangis.

Entri baru pos dah terdelete. Macamana nak dapatkan semula? Panjang entri tu...

TOLONG!

Friday, December 17, 2010

Kepenatan

Seminggu berturut-turut, kepenatan sampai nak minta nyawa. (Hah?)
Sebab?
Esok 18/12/2010 opis aku buat Hari Keluarga. Bos aku Pengerusi Hari Keluarga tapi aku takde kena mengena. Cuma, disebabkan aku ni PA dia, aku sama-sama terbabit.

Banyaknya kerja sampaikan nak minum pun tak sempat langsung.
Sekarang aku tengah rehat sekejap. Petang sambung tolong bungkus hadiah, buat kupon cabutan bertuah dan perkara-perkara yang sepatutnya untuk melicinkan program Hari Keluarga tersebut.

Sekarang dah mengantuk sebab makan banyak tambah tenaga untuk digunakan pada petang nanti.

Tweet : Aku pun pergi jugak Hari Keluarga. Nak buat cabutan hadiah 'Grand Prize' TV LCD Toshiba & Sharp 32" untuk 1st and 2nd serta microwave 3rd. Yahooo...

Tuesday, December 14, 2010

Penipuan Yang Tidak Benar

Aku sedang emo.

Situasi:-
Seorang hamba Allah di dunia yang fana ini memang agak terkenal (tapi takde la femes emes sangat) yang pretend (pura-pura) sakit/demam/selsema. Masalahnya, dia selalu melakukan aktiviti kepura-puraan.
Contoh:-
Selalu 'sniff-sniff' hidung bak orang yang kena selsema. Seperti air hingus tersebut mahu keluar, sudah di hujung-hujung. Macam hidung tersumbat.
Jadinya, dia selalu sniff, srot-srot hidung dia walhal suara tak sengau pun seperti orang yang benar-benar selsema. Kalau macam tu aku pun berbakat nak sniff-sniff. Aku pun boleh kalau setakat nak buat sniff-sniff dan srot-srot.


Kepala aku senak. Kepala aku tensen. Aku stress. Aku emo. Aku tak tahan dengan penipuan dia yang dibuat-buat. Penipuan dia yang tidak benar sebab aku tahu dia bukan selsema. Aku tahu. Aku tahu sebab dia tak pernah nak makan ubat. Kalau benar dia selsema, kenapa dia tak buang hingus? Kenapa dia tak hembus hingus tu? Kenapa? Dan kenapa sebelum ini pun kau tipu jugak cakap kau sakit/demam/sakit kepala? Kenapa?


Tweet : Cukuplah, aku dah menyampah sebab kau selalu menipu. Aku tak kisah kalau kau betul-betul selsema tapi jangan nak tipu.

Monday, December 13, 2010

Kadang Rasa

Kadang-kadang rasa tersisih
Kadang juga rasa terasing jauh
Juga kadang-kadang rasa dikhianati
Juga kadangnya rasa dicampak

terlalu kejamkah kalau aku menegur keterbukaannya melayani semua orang dan dia menghukumi dirinya dengan menerima teguran itu
lantas tiada lagi perhubungan terbuka atas nama persahabatan?

Kadang-kadang rasa diri tidak neutral
Kadang juga rasa tidak sosial
Juga kadang-kadang rasa terlalu emosional
Juga kadangnya rasa janggal

bila bersama denganmu
rasa semuanya tidak tentu
tidak kena arah tuju

Tweet : bila kadang-kadang terlalu banyak rasa

Monday, December 6, 2010

Terima Kasih Sayang

Ahem. Mekacih, terima kasih semua yang wish Epi Beday to me (5 Dec). Yang ucap semua ucapan doa yang tulus ikhlas dan penuh pengharapan. Aminnn.

i. My younger sista - Solehatunnisa
ii. My best fren ever - Nurul Hafizan Abdullah
iii. My best-opismate ever - Nor Aishah Suboh (yang bagi hadiah, comel)
iv. My ex-Jusco-staff - Salahuddin
v. My Mom - Jamilah Abdullah - via telefon
vi. L' Amour - face to face and via sms
vii. My bos - Belated beday wishes

Selamat Ulang Tahun Kelahiran buat diriku sendiri. Semoga diriku bertambah rezeki, panjang umur, berjaya dunia akhirat, cepat kahwin, banyak harta...aminnn.

Tweet : Hepi Birthday kepada sesiapa yang berkongsi tarikh kelahiran sama denganku. Yay!

Thursday, December 2, 2010

Adventure Si Sammy

Tetibe teruja dengan Sammy ni sebab ianya Tomei


Yay. Hari tu tengok cite Sammy's Adventure. Aku ni sama jenis dengan L' Amour. Hah? Bukannya kaum sejenis apatah lagi membuat hubungan sejenis. Merepek ye.


Maksudnya sama jenis yang suka menonton cite, drama, filem mahupun wayang berunsurkan animasi atau kata orang tua suka nengok katun.

Then kami pun menuju ke panggung wayang dan menengok cite Sammy's Adventure. Citenya okla, takde la adventure sangat pun. Tak 'turtly adventure' pun seperti tagline kat poster tersebut. Cuma, makhluk dalam air je comel-comel yang rasa macam nak bela letak dalam akuarium. Dapat yang plastik pun jadi la.
Ok, ini review filem Sammy's Adventure. Ada lagi banyak cite nak review tapi menunggu masa rajin di lain hari.

Tweet : Perangai pun macam katun.

Wednesday, December 1, 2010

i LOVE Disember

Yes! I love Disember lah. Nape? Bikos my BESTday bulan Disember you know... Haha
Dah, toksah nak jadi Jozan cakap broken english yea... kang kalo aku cakap english standard, ngan aku-aku plak tak paham kang.

Erm... nak hadiah pe ek bestday nanti (Please, geli dengar). Hahaha, taklah. hadiah bestday dah dapat awal...lucky me.

Dengan datangnya Disember, bermulalah kehidupan yang lebih siriyes di tahun 2011 nanti. Pada masa yang sama, aku takuttt...

Tweet : Kuik apdet hari ni. Banyak kerja sangat-sangat, biasala awal bulan kan...