Ikut Belakang

Monday, April 18, 2011

Bakal Hosmet Puaka II

Orait. Bab I dah setel. Hari Jumaat malam Sabtu, bakal hosmet datang tiba-tiba. Dia rupanya melilau kat depan rumah tanpa tekan loceng. Secara tiba-tiba nak masuk rumah dan servey siapa yang ada kat rumah masa tu. Masalahnya, dia hanya nak berjumpa dengan hosmet si student je.
Kebetulan my hosmet si student tu terserempak kat depan lif. Ayok cuak.

Memula tak nak bukak pintu. Tah macamana hosmet si student cair sedangkan sebelum ni dah berapi marahkan bakal hosmet puaka.

Bukak je pintu, dia masuk and cakap nak setel cara baik dan ambil kain baju. What? Setel ape. Nampak sangat kan. Apa lagi, kami semua jalankan kerja CSI kami. Macam cite Gerak Khas ala-ala Ebi Abadi menyoal saspek.

Habis semua kitorang tanya dia. Tapi bab laptop dan henset hilang dia cakap dia tak tahu menahu. Sebenarnya dia sakit, didampingi jin, masih dalam rawatan kat Darul Syifa'. OK. Aku confuse, sekarang orang-orang kat Darul Syifa' tu baik-baik ke jahat-jahat? Kata dalam badan dia ada jin bla bla bla.

Lagipun, kalau masih dalam rawatan, kenapa benarkan dia keluar dari situ? Memang tak logik.

Sepanjang-panjang soal siasat aku rasa macam nak pergi lempang muka dia. Kitorang siap record lagi. Pastu dia sibuk nak call orang tu, orang ni dan sebagainya. Kalau dah ada jin dalam badan, apa maknanya tu. Aku dah bengang, "OK, kitorang panggil polis, cakap sendiri kat polis". Then, tahu la kan polis camane. Bila call cakap ada kes lain tengah jalan la, tak boleh tangkap suspek (bakal hosmet) sebab tak ada maklumat lengkap etc. 

Telefon pak guard, then dorang datang. Lagi la panjang sesi perbualan. Dari pukul 10 malam lebih sampai ke pukul 1 pagi. Masalah tak setel jugak. Last-last, hosmet student lepaskan dia setelah dia berborak dengan seorang kawan bakal hosmet melalui telefon (yang duduk kat Darul Syifa'). Aku rasa dorang dah buat telepati awal-awal. Siapa yang lemah semangat senang sikit cair.

Aku tak tahu siapa yang masuk rumah tanpa kekerasan. Adakah...? Kak Limah?

6 comments:

  1. Tak payah cite tahyul tu.sumpah makcik tak percaya semua tu. siasat jangan tak siast. jangan lepaskan dia pegi cam tu.

    ReplyDelete
  2. @CIMDDC : yeeeeeeeeeeeee. dah lepas dan bebas da budak tu. bis, hosmet student tu kesian kat dia...

    ReplyDelete
  3. Lupa ka kak limah-kak limah tu....

    Errr... Pak guard tu hensem, ke?

    ReplyDelete
  4. @uncle gedek : tak hensem ahhh. hahaha

    ReplyDelete
  5. hehehehe..

    dulu ms jd student & sewa umah, i pon ada sorang housemate saiko camtuh.
    kitorang 1 umah jd takot,
    dia x curi barang,
    tp dia ttibe ckp, dia ada nampak benda kat umah sewa kitorang lah,
    pastu ada 1 day ttbe balik umah nanges2 sbb ckp ms dia otw balik naik motor dgn bf dia ada benda kejar dr blkg lah...


    mau kitorang 1 umah tak panic room???

    ReplyDelete
  6. Fuyohhh. Itu lagi la panikroom.
    Saje je saiko maiko dia tu kan...
    seram. sekarang ni nak cari hosmet pun takutnye dapat yg saiko camtuh.

    ReplyDelete

Sharing is Caring,
Comment is Romance,
EH?