Ikut Belakang

Thursday, November 24, 2011

Hujung Minggu Yang Terisi V

Apalagi aktiviti di hujung minggu aku.
Musim ini padi masak, padi dah boleh tuai.
Jadi air dalam bendang dikeringkan,
maka banyaklah air dalam parit.

Juga bila hujan lebat pada malamnya,
membawa petanda ikan-ikan juga banyak didalam parit tersebut.

Hari Ahad pagi-pagi lagi pergi mancing.
Baru pukul 11.30pagi, matahari terik membakar-bakar badan dan muka.
Arghhh aku dah surrender, ajak balik cepat-cepat.
Perut dah lapar.

 
 Ahaks. Sudah ada yang potong padi.
 

 Perkara yang matching, padi dan ikan, sama-sama mentah.
Bila dah dimasak, boleh dimakan. (Motif?)

 Puyu yang jadi lauk makan tengahari.
 Lebih 40 ekor puyu campur haruan. 
 Yang ini hasil mancing hari Ahad.
Semua bagi nenek dan atok.
Kitorang ambil sikit je yang dapat masa mancing hari Sabtu, ada la dalam 20 ekor.

22 comments:

  1. Ikan segar dari bendang, ya? :)

    ReplyDelete
  2. @kakcik

    ye kakcik. segar bugar

    ReplyDelete
  3. murah rezeki yer...byk gak dapat tangkap ikan...

    ReplyDelete
  4. wow...ni yg nk blik kmpung gak lh gi memancing...

    ReplyDelete
  5. @PAPA

    Alhamdulillah, dapat buat lauk makan tengahari.
    :P

    ReplyDelete
  6. @izwa

    haha, memancing best.
    kampung kat mana Wa?

    ReplyDelete
  7. Bestnya ada experience tepi bendang mcm nie! Sy suka sgt! Suka sawah padi. Dulu kmpg kat Perlis, suka sgt blk sana sbb padi. Terbayang indahnya sawah padi yang cantik tu!

    ReplyDelete
  8. bestnya ell dpt lalui semua suasana ni..akak x penah rs suasana kampung yg sebenarnya..ada kampung tp kampaung akak x best

    ReplyDelete
  9. cantiknya suasan sawah padi. teringin nak shoot kat situ.
    rajin betul xtvt hujung minggu :D kampung kat mana ni?

    ReplyDelete
  10. ikan puyu klu goreng mmg best kak..hehe..kebetulan kg atok sy dh nk bajir..so jala ikan la blik kg ni..hoho

    ReplyDelete
  11. @kak fara

    bendang ni kat kampung suami saya.
    hehe. kampung saya ada kebun dan sungai je.

    ReplyDelete
  12. @cik rina

    first time datang kampung suami memang teruja juga sebab saya memang suka sawah padi. Ini kat kampung suami, kak.

    ReplyDelete
  13. @umie

    kalau nak shoot, bagitahu je ye.
    kita boleh tunjukkan tempat

    @Tanjung Karang

    ReplyDelete
  14. @Pembaris

    memang benar, manis sangat. Ahaks

    ReplyDelete
  15. @Budak Penjara

    HOh. Lagi banyak ikan kalau menjala. Ahaks.

    ReplyDelete
  16. uncle tak pernah pancing kat bendang...


    uncle pancing kat Tesko....

    ReplyDelete
  17. ell cik ina sedih, tak pernah lagi merasa masuk bendang. satu hari nanti ko bawak cik ina ye. ikan puyu tu kalau cik ina buat ikan pekasam. tedap.

    ReplyDelete
  18. @cik ina

    boleh punya, jangan la sedih-sedih.
    memang sedap buat pekasam, gulai asam pun sedap kannnn

    ReplyDelete

Sharing is Caring,
Comment is Romance,
EH?