Ikut Belakang

Thursday, December 1, 2011

Tempahan


 Enak dimakan berbagai cara

Siapa-siapa yang nak beli petai boleh tempah beli kat abah saya.
Sebab abah saya pemanjat petai yang berjaya.
Sampai demam-demam kalau tiba musim petai.
Kalau saya balik kampung abah suka belanja ikan tilapia dan patin sangkar.

Saudara-mara suami jeles sebab petai kita gemuk-gemuk,
dorang cakap petai kat sini (merujuk Tanjung Karang) mahal dan mata (biji petai) lesu.
Suatu hari saya pernah bawa ke Tanjung, berebut-rebut,
langsung ada yang terus makan mentah macam makan gula-gula mentos.
Sabar, sabar nanti saya bawa lagi terbaik dari ladang abah.

Tengah plan-plan nak balik kampung sebab sudah rindu dengan abah, mak dan famili semua.
Horeyyy.

26 comments:

  1. eLL... pertanyaan eLL tu nanti kakcik jawab esok pagi, ya? Dah deraf tapi belum siap lagi. :)

    Kakcik

    ReplyDelete
  2. gua suka bangat petai dibakar jadi ulam cicah sambal belacan.....i love petai

    ReplyDelete
  3. @kak cik

    okay kakcik, terima kasih banyak-banyak
    ♥ you
    :P

    ReplyDelete
  4. @waqheh

    hoh, sedap tu waqheh, tak sabar nak balik kampung

    ReplyDelete
  5. salam kenal dan dofollow sini dik
    wow .. akak pon suka petai.. makan sambal petai udang.. sodappp.....

    ReplyDelete
  6. hee..bestnyaa..Ira suka tengok petai gemuk2 tapi Ira tak makan petai..hihihi

    balik la kalau rindu..:)

    ReplyDelete
  7. @aimaniman

    salam. mekasih
    petai sedap kan kak

    ReplyDelete
  8. @delarocha

    betul, kena tahan bau lah

    ReplyDelete
  9. @juliet_ira

    ahaks. petai gemuk-gemuk kurang bau ira.
    cer terai

    ReplyDelete
  10. pocket hanya akan makan kalau buat sambal udang or ikan bilis. ulam? No No No!!

    ReplyDelete
  11. petai..suami akak suka sambal petai..akak x suka petai haha

    ReplyDelete
  12. @uncle

    mulut, toilet, ahhh semualah bau.
    hiks

    ReplyDelete
  13. @pocket

    eh, untuk jadi lebih muda la pocket

    ReplyDelete
  14. wah! susah oh nak jumpe petai gemok2 skarang. kim salam kat famili ye kalau balik kg

    dill.

    ReplyDelete
  15. try campak kt gua sepapan due leh tak...kih..kih..kih.......

    ReplyDelete
  16. yeke?ira br tau..

    nt nk try la..hee..y gemuk2 ek?

    y kurus kuat bau ek?

    tp ira mmg xmkn petai, jering semua tu..kalo smbal ikan bilis ngan petai kan petai tu ira asingkan..heee

    ReplyDelete
  17. @Dill

    Insya Allah Dill, thanks.
    makan petai ke tak?

    ReplyDelete
  18. @HKL

    nah (dah campak dah)
    hiks

    ReplyDelete
  19. @juliet_ira

    keh keh keh, orang kata padahal sama je.


    kalau tak biasa, mabuk nanti

    ReplyDelete
  20. @cik rina

    hehehe. sedap cik rina (hasut cik rina supaya makan petai), harum baunya.

    ReplyDelete
  21. hye ell. entry latest takleh komen ek. ala jgn la private blog. nt sy takleh baca

    ReplyDelete
  22. @ezan idma

    hye ezan. tak private blog, saje tanya cara.
    maybe error kot.

    ReplyDelete

Sharing is Caring,
Comment is Romance,
EH?