Ikut Belakang

Thursday, August 2, 2012

Nasi Kebiru

Nak menunjuk sikit rupa bentuk nasi kekamisrabu. Punyalah nekad nak buat sebab malu sey orang cakap aku tak reti buat nasi kerabu. Asal balik kampung, suami punyalah hari-hari ke kedai kopi beli nasi kerabu. Daging bakar 2 ketul dia sorang.

Tapi, disebabkan masa membontoti kami, maka dalam masa 3 jam bergegas-gegas masak nasi kerabu. Suami tolong racik ulam. Paling fail, nasinya yang amatlah biru sebab terbubuh pewarna dengan banyaknya. Haha. Daging pun tak beli. Sempat beli ayam, tu pun buat ayam goreng je. Tak sempat nak bakar. Paling hardcore nak sediakan sambal tumis (yang ala-ala kuah percik) dan sambal ikan (ikan + kelapa).

Rasanya? Haruslah sedap. Walaupun di tekak kita rasa so-so, tapi kalau suami kata sedap, sedaplah tu. Haruslah kembang semangkuk. Haruslah benar katanya. Haha. Tapi biasalah, bulan puasa takleh nak rasa-rasa. Memang tak complete masinnya.

 Siap-siap letak kat taparware, nak bawak makan buka pose kat rumah atok.




Rupa bentuk asalnya bukan kaler nih. Lagi merah... tapi disebabkan taknak sakit perut maka cili keringnya ala-ala je.. nasiblah~





Hihi, tercerah pulak flash. Pastu dah down la nak amek gambar lagi, sebab semua dah busyyyyy capai itu-ini, takkan tangan kita je asyik capai kamera? hoho. Lauk ayam goreng, rasanya takyah la bubuh gambar ayam goreng. Sama je. Haha (padahal tak amik pun gambar ayam goreng).

Okeh. Nak kena asah lagi bakat memasak...


22 comments:

  1. hebatnya akak pandai masak nasi kerabu..saya pandai beli dengan makan je..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pestime buat nasi ni. haha. kena improve lagi...

      Delete
  2. huuuu.. mak saya pandai buat nasi kerabu, ehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, aku tak pandai tapi dah terdesak...

      Delete
  3. striking color nasi kerabu..hehe..
    calang2 ore boleyh buat nasi kerabu ni kak..
    so tahniah!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersalah bubuh color banyak...haha
      takdelah yana, pestime, tu pun banyak lagi kena imrove, tak sesedap beli kat kedai tu...

      Delete
  4. biru mata KA nengok hehehe .. apapun janji sedap kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, terbiru la kak.
      takde la sedap umphhh kak, biasa je. haha

      Delete
  5. wewitt...btol2 membiru..
    apa pon ok ler tuh pandai masak..
    makneng langsung xtahu...hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha,
      mane ader pandai masak,
      biasa je rasanya, hehe

      Delete
  6. makneng follow sini
    jemput ell follow makneng

    ReplyDelete
  7. K.Ell shayangg..ahaha..yana lupa la..
    nt yana emel akak steps nak buat tu eyh..nak post kat blog segan la pulak..hehehe..
    sabar taw..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....tenkiu yana. saje nak manja2 ngn yana

      Delete
  8. rajin dia mencuba..tapi color nya mak aiii..takut la..janji sodap kan..

    # akak beli pemanggang ajaib vantage tu RM 95 kat langkawi..best guna,serba serbi boleh masak dalam tu..

    ReplyDelete
  9. p/s : header tu buat sendirik je kak..:)

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. woahhh jangan la gelak. itu versi baru akak punya. nasi kerabu biru emo. haha

      Delete
  11. wooooooooooo sodapnyo..tgk budu dia dah terangkat abis

    ReplyDelete
  12. resipi tk der yek... sukalah nasi kerabu... buln posa ni sedap nih kalau mkn nasi kerabu...
    me n hubby suka sangat

    ReplyDelete
  13. nasi ni saya panggil 'nasi chelsea'..ahakssss

    ReplyDelete
  14. nasi kerabu + nasi ulam mmg feveret cik ana la..
    yg lelain mmg x kisah pun.. kalo tiap kali p
    bazar atau psr mlm mmg yg ni je cik ana cari
    dlu.. yg lain xde xpe lagi.. hehe






    slm ramadhan,
    cik ana

    ReplyDelete
  15. pandai ell masak nasik kerabu..kwn akak dulu dia x boh pewarna tp sejenis bunga nk kasik nasik tu kaler biru

    ReplyDelete

Sharing is Caring,
Comment is Romance,
EH?