Ikut Belakang

Tuesday, November 6, 2012

Why Always Bunny?

  Awas Kepada Sesiapa Yang Penggeli, Anda Mungkin Akan Termuntah;

Salam hari selasa. Minggu lepas kami berdua dah jadi nenek dan atok angkat kepada tiga dua ekor babies bunny. Sepatutnya lahir tiga ekor, tapi yang bongsu tu dah mati sebab tak cukup oksigen atau umur tak panjang la kan? Atau takde rezeki.

Kami tak sangka Abu boleh beranak sebab dia macam takde tanda nak beranak pun. Padahal dah lebih due date dia dah. Hubby pun dah kahwinkan Abu ngan Puteh sekali lagi sebab yang first round memang takde tanda Abu nak beranak.

Minggu lepas hari Sabtu, FIL text yang arnab dah beranak 3 ekor. Teruja betul kami berdua. Balik rumah FMIL, terus dapatkan. Ada tiga ekor menggagau kiri dan kanan. Satu daripadanya tengah survive. Paling kecik baru dilahirkan lap daripada dua ekor yang lain. Jantinanya kami tak tahu sebab kecik lagi. Haha. Yang dua ekor lagi tu dah terkeluar telinganya, dah aktif. Maksudnya dilahirkan awal maybe 1/11 kot. Sebab semua orang takde kat rumah time tu.

 Awas Kepada Sesiapa Yang Penggeli, Anda Mungkin Akan Termuntah;
 
 So, yang kecik tu dah mati

 Fakta : Arnab dilahirkan buta
kecomelan yang membutakan matanya.

 Hi. I'm Abu. I'm a mummy.

 Hi. My name is Jeri. Dua bulan akan datang I am a woman, boleh kahwin. Yahoo.
Aku pernah meriba arnab. Tapi gaya riba memang kekok benor, stay je tak gerak-gerak. Plus, takleh riba lama-lama nanti dia kencing dan poo-poo atas badan kiterrr. Lagipun, dorang akan cepat terkejut. Kalau dorang sentap, perut korang la kena cakar dulu. Haha. Sebab baka pedaging agak liar. Tahap keliaran dorang bergantung pada cara. Contoh, kalau dikurung, mereka kurang ganas. Kalau yang dibiar lepas, nasib la, mesti tak balik rumah pastu.

 Hi. My name is Dutch. Dutch Lady. Bulan depan I am a woman, boleh kahwin. Yippie.
Dutch ni behave sangat. I said, Dutch, duk diam-diam sebab nak amik gambar U. So, dia diam dan tidak berlari, setakat pose teleng kiri dan kanan saja. Bila kita usap dia, dia akan stay. Macam kucing jugak, kalau garu bawah leher dia akan terpejam-pejam mata. Haha.
Aku rasa nak cium dorang tapi setakat ni boleh menahan lagi.
 
 My name is Puteh. Hidung I gatal-gatal, jadi I pergi dapatkan suntikan untuk menghilangkan gatal-gatal.
I pergi dengan Abu tapi gambar Abu kena suntik takde, cuma ada video sahaja.

Puteh yang paling friendly. Dia akan respond kalau korang datang ke sangkar. Dia akan get attention dari korang sekerap mungkin. Bila aku dekat dengan dia, mulalah dia ke hulu ke hilir, lompat-lompat dan bediri.
Kalo korang berada jauh, dia akan tarik dawai sangkar sampai berbunyi, berkali-kali.

Nasib baik Puteh dan Abu ni behave masa nak disuntik. Langsung tak bergerak, diam je. Bagus anak mak. Hihi. Dorang disuntik sebab badan dah gatal-gatal dan asik menggaru je. 

 Haaa, masa pergi umah pakcik arnab, dalam satu kandang aku terpandang bunnies ni semua. Comel-comel. Macam-macam kaler ada. Ini baka pets. Hanya untuk dijadikan haiwan peliharaan dan bukan untuk dimakan. Warna/jenis/bulu baka arnab ini adalah pelbagai dan bercampur. Berbeza dengan baka daging yang warnanya hanya plain black, brown, white, grey (macam arnab kami).

 Awas Kepada Pencinta Arnab, Anda Mungkin Akan Termenangis dan Menggelupur;

 Bulu arnab pet adalah panjang-panjang dan fluffy. Bulu arnab yang pedaging biasa sahaja.
Tapi comel jugak sebab natang ni memang comelll. Haha.

 Kelemahan membela arnab baka pet adalah dorang senang nak kena jangkitan. Maksudnya senang cirit birit. Bila terkena je cirit, sila pastikan kamu inject dia dengan ubat. Tapi, baka pedaging juga ada yang spesis yang kurang daya tahan (cirit) jugak. Depends on baka. Sebab banyak baka sekarang dah mix.

 Khas untuk Dr Daddy ZZ yang teringin nak bela arnab, cepat la beli untuk Zayyan dan Ziyyad. Nanti Ziyyad boleh picit-picit. Arnab sesuai dibela time dorang kecik jadi, makin kecik makin jinak. Bila dorang dah kenal tuan, bunyi selipar tuan dia dari jauh pun dia dah melompat-lompat macam kanak-kanak ribena.

Alahai comelnya. Tapi anak-anak Abu dua-dua bulu hitam. Aku bajet macam Dutch la sebab dah kacuk Puteh dan Abu. Tapi takpelah, haha.

Fakta Arnab
  • Arnab kuat makan, kuat kencing dan kuat poo-poo.
  • Kadar pernafasan : 32-60 tarikan nafas seminit
  • Kadar denyutan jantung : 130-325 denyutan seminit
  • Arnab mempunyai kandungan protein paling tinggi
  • Kandungan lemak yang paling rendah hanya lebih kurang 60%
  • Panggilan arnab jantan ialah Buck
  • Panggilan arnab betina ialah Doe
  • Panggilan anak arnab ialah Kittens
  • Tempoh matang arnab betina 4-5 bulan
  • Tempoh matang arnab jantan 5-6 bulan
  • Arnab bunting selama 30-35 hari
  • Arnab boleh mengawan semula dalam masa 48 jam selepas melahirkan
  • Arnab betina mempunyai 2 rahim yang berasingan, tetapi boleh menampung  janin yang berlainan tahap matang pada masa yang sama
  • Arnab tidak boleh muntah atau memuntahkan
  • Arnab tidak berpeluh kecuali di tapak kaki sahaja
  • Arnab mengimbangi suhu badannya dengan mengunakan telinga
  • Arnab mempunyai 18 jari kaki dan kuku  - 4 jari kaki belakang dan 5 jari di kaki hadapan
  • Arnab tidak dapat bertahan dalam cuaca panas, tetapi boleh bertahan dalam cuaca sejuk
  • Terdapat 43 jenis arnab yang diluluskan oleh ARBA
  • Terdapat 5 warna mata yang diluluskan oleh ARBA – Pink (Bukan ruby atau red), Marble, Blue, Blue-Grey and Brown.
  • Arnab boleh melompat melebihi 1 meter tinggi dan 3 meter jauh
  • Telinga arnab terpanjang dimiliki oleh American Rabbit, Nipper’s Geronimo dengan ukuran 31.125 inci panjang
  • Umur arnab yang tertua direkodkan adalah 19 tahun pada masa ia mati
  • Arnab terbesar adalah seberat 26 pounds
  • Jumlah anak yang dilahirkan oleh arnab paling banyak direkodkan pada tahun 1978 dan 1999 iaitu sebanyak 24 ekor
  • Terdapat 150 jenis warna arnab
  • Arnab tidak dapat melihat dengan kedua dua matanya dan dilahirkan buta dan tidak berbulu
  • Anak arnab buka mata pada hari ke 10
  • Arnab akan menghasilkan bunyi "purr" bila gembira
  • Arnab suka mengunyah dan sediakan benda keras dalam sangkar
  • Arnab boleh dilatih menggunakan tandas
  • Arnab hanya menyusukan anak sekali sehari dan ini dilakukan hanya apabila arnab merasa selamat untuk masuk kedalam sarangnya.
  • Tempoh henti menyusu 4-7 minggu
  • Anak arnab menyusu 5 minit sehari
  • Di dunia ni, arnab mempunyai 45 baka sahaja dan 72 spesis yang dikenalpasti
  • Arnab tak suka didukung
  • Setiap ekor arnab mempunyai personaliti yang berbeza
  • Selain bunyi siulan, arnab juga boleh menghasilkan pelbagai bunyi 
  • Arnab mempunyai 3 deria bau: dubur, dagu dan hidung 
  • Arnab boleh melihat ke belakang tanpa memusingkan kepala
  • Arnab bukan jenis haiwan yg boleh dimandikan. Arnab akan mudah mati jika terkena air.
  • Arnab mempunyai 28 batang gigi yang sentiasa tumbuh
  • Arnab boleh menghasilkan 20-40 ekor anak setahun 
  • Arnab yang gembira adalah arnab yg melompat, berpusing-pusing dan berlari
  • Arnab yang stress akan menghasilkan najis yang lembik, arnab yg gembira akan menghasilkan najis yang berketul bulat. 
  • Kelajuan kunyahan arnab ialah 120 kali kunyah dalam masa seminit
  • Arnab mampu mengunyah 17,000 tunas pokok dalam seminit
  • Elakkan bagi sayur-sayuran yang sebarangan kepada arnab
  • Albert Einstein, Angelina Jolie, Brad Pitt , Bob Hope – kesemua mereka lahir pada Tahun Arnab
  • 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 dan 2011 and so on...
 Cara pegang arnab
 Cara betul

 Cara salah
*terbalik hati dia-"orang tua selalu cakap macamtu"

Sos : Arnab Impian

12 comments:

  1. Peh! Org rajin je yg bela arnab ni. Tapi $$$$ masyukkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan untuk dijual kak. untuk makan sendiri je.
      :P

      Delete
    2. sanggop ke makan haiwan belaan yg disayangi dan comel? baik jual bg org lain yg makan.. :D

      Delete
  2. arnab memang comel! tak pernah pegang tp pernah tengok dgn dekat sbb sepupu ada bela.. hehe

    ReplyDelete
  3. Awat nama mak dia ABU? dah macam nama Pak Abu pulak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakcik, sebab warna Kelabu. Jadi panggil je Abu.
      :)

      Delete
  4. comey2 arnab lu..gua suka dgg arnab saja...lg 1 gua suka layan the bug's bunny show dulu...

    ReplyDelete
  5. hai arnab. nak lumba lari dengan kura tak? hahah.. comel la baka pet tuuu. nak belaaa satuuuu.

    ReplyDelete
  6. wah!!
    nice info sis,
    tang part kuat makan kuat poo poo and kuat kenching tu macam pocket tahu,
    tu yang kekadang pengusaha kechilan tak sempat nak beli makanan tu :D

    ReplyDelete
  7. aku tau arnb tu comel tapi still aku gerun.. hehehe

    ReplyDelete

Sharing is Caring,
Comment is Romance,
EH?