Ikut Belakang

Monday, April 30, 2012

Hati Perempuan

Assalamulaikum.
Salam sejahtera dihari ini yang tak ramai orang bekerja. Sungguh bertuah mereka yang cuti hari ini. Hamba jua yang jalankan tugas. Kalau aku tahu kes postponed, tak ingin nak datang. Baik aku dating puas-puas. Huhuhu. Dalam bas tadi semua orang dapat tempat duduk. Yang kosong pun banyak lagi. Hooray sebab dapat duduk sorang-sorang tanpa ada orang lentok kat bahu I sambil keluarkan saliva. Atau yang lebih sadis himpit peha dan bahu gebu I atau tumpangkan handbag beliau atas peha I. Sadisnya.

Sebenarnya nak cerita, aku ni jenis sensitif yang maximum giler emo. Senang sangat nak keluarkan air mata sesuka hati dan mulut asik sebut siannya, siannya berjuta-juta kali. Lagi sadis terbawa-bawa dalam mimpi. Contoh terdekat dan terbaharu ialah masa aku cover kes tadi. Padahal kes biasa jer (bukan kes bunuh etc) namun kesiannya mereka yang ditipu dan tertipu tu. Juga siannya pada seorang tu yang peguamnya tarik diri dari mewakili dia. Siannya dia kena cari peguam lain lagi. Siannya. Siannya mereka semua...

Tapi, nak kata orang yang ditipu tu golongan marhaen tidaklah juga. Semua dalam list tu mereka berprofil hebat, pendidikan tinggi tapi kenapa tetap percaya kepada segala macam benda yang kita tak nampak untung rugi depan mata? Tolonglah jangan masuk skim untung rugi, jual beli dan segala aneka perniagaan yang memerlukan kita labur duit dalam amaun yang banyak. Lagi-lagi pelaburan yang dapat duit beranak pinak sampai beribu-ribu lemon tu. Tolonglah jangan percaya. Tak pasal-pasal hidup anda menjadi suram dan kelam. Jadi muflis nauzubillah. Fikirkan masa depan. Kesian Sekian khidmat guaman yang free dari saya walaupun saya bukan loyer.

Jadi, aku kena elak dari menyaksikan segala adegan kesian alam realiti. Adegan kesian dalam filem Hindustan pun aku boleh feeling bengkak mata inikan pula adegan kaum kita sendiri kan... Ha, hari tu lagi kesian ada budak belasan tahun kena tahan lokap sebab meragut beg seorang foreigner. Datang abang dan ayah untuk jamin. Tolonglah adik-adik jangan buat kerja merepek tu. Please lah. Muka macam Justin Bieber tapi kenapa hatimu kejam sangat? Adoiii. Yang sedihnya kau dah buat mak ayah luka hati, dorang keluarkan duit untuk bebaskan kau. Adoiii. Yang sedih 2.0, kau nak salam dan nak peluk mak ayah kau pun tak boleh sebab tangan kena gari dua-dua. Adoiii.

Tweet : Boleh tidur kat opis sekarang. Yay. (Kalaulah boleh).


Wednesday, April 25, 2012

Unread

Email.
1827 Unread.
Baki selepas delete notification dari FB.
Bila nak read?
Bila sudah berhenti kerja dan ada banyak masa berjimba-jimba.

Tuesday, April 24, 2012

Kebiolan Semalam

Semalam aku biol sikit. Pertamanya sebab aku pose ganti (sebab dah dekat nak Ramadhon) pulak tu campur dengan emo sebab dapat call tu. Alkisahnya memang dugaan betul la. Antara kronologi kebiolan semalam...

  1. Masa kat opis aku terpanggil Kak Aishah sebagai 'abang'. Malu giler. Habis satu opis gelakkan aku. Memang mata aku pandang lain tapi mulut menyebut lain.
  2. Masa pergi fotostet kat opis sebelah balik-balik aku tengok original copy lupa nak ambil bawah mesin tu. Habis kena sakat dengan staf kat situ pulak.
  3. Masa balik kerja aku pergi pasar malam nak beli juadah berbuka. Paling aku suka air cendol. Maka pergilah ke tempat adik cendol tersebut. 
  4. Banyak pulak barang-barang aku beli dan cendol adalah last. aku letak barang-barang dah beli atas meja kedai cendol. Siap bayar bagai aku balik rumah.
  5. Sampai di rumah aku eksaited lalu nak masukkan cendol di tempat beku supaya lebih syok menyedut, namun cari-cari belek-belek cendol tak ada. Berpeluh-peluh gabra campur berpeluh betina (tak sesuai pulak ayat ni) jantan penat tawaf pasar malam.
  6. Tak tersempat pun nak ambik tisu lap peluh sebab dah lap dengan lengan baju. Ahaks tak ayu langsung.
  7. Maka oleh kerana terlalu sayangkan cendol, aku nekad turun semula ke pasar malam demi cendolku. Bawak juga duit RM1.20 kot-kot la adik cendol lupa aku tadi kan. Tak kisah boleh bayar lain.
  8. Setelah bergelumang melawan arus trafik yang bertali arus maka aku sampai juga kedai cendol. Adik tu pulak blur-blur tapi aku tanya "errr, tadi..." terus dia cakap "tadi akak lupa ambik cendol kan?". Terus aku ambik laju-laju. Tak kisah la cair ke, tawar ke janji cendol.
  9. Terus berterima kasih laju-laju kat adik tu, tak nak lama-lama kat kedai dia nanti bertambah tebal kemaluan aku. Booo...
  10. Melonjak-lonjak gembira aku melintas jalan dan mengangkat tangan sebagai isyarat "please stop the car" ala-ala macam Harith Iskander cakap dalam Lawak Ke, Der? sambil berterima kasih dan senyum kepada pemandu kereta yang menyetopkan kereta untuk aku lalu. Haha kejam.
  11. Naik lif terus tekan tingkat 14.
  12. Lif naik dan tinggal aku dengan sorang awek je last. Aku keluar ikut awek tu. Dalam hati alah lambat pulak awek ni berjalan, dengan kereknya aku cilok dia, konon-konon aku dah tahu mana satu rumah aku tak payah susah payah tengok GoogleMap.
  13. Apesal rumah aku lain? Tak pernah nampak pun langsir kaler nih? Okay aku dah salah keluar lif, JANGAN PANDANG BELAKANG, nanti kau akan malu kalau kau paling dan buat muka kebingungan!
  14. Bila dah menonong straight tu nak cover malu salah rumah dan malu nak patah balik tekan lif, teruslah meluru naik tangga sebab aku kat tingkat 11 rupanya. Rumah sebenar kau kat tingkat 14. Padan muka.
  15. Terhakislah wahai lemak-lemak di badan sebabkan mendaki tangga ke tingkat 14 (je).
  16. Dehydration.
  17. Exhausted.
  18. Emo.
Suami SMS   : Stkat cendol je lenkali xpyh rajin pegi amik balik. Sdp sgt ke cendol tu?
Aku re-SMS : Syg pose, haus, kat umah mmg xde cendol nak minum.

Emo lettew.
Mak aku cakap itulah dugaan orang berpuasa. Sekian tam-mat.

Monday, April 23, 2012

Gila Monday

*Terkezut sebab format blog dah tukar.

Terkezut dan nak marah sebab dapat call kena cover kes Jenayah lagi. Lagi. Lagi. Yang aritu ada part heard lagi, nak bagi lagi. Clash pulak tu. Suka-suki dorang je kan. Takde orang lain keeeeeeeeee.
Disebabkan part heard tu aku tak boleh amik cuti 30hb, tak boleh poya-poya cuti awal sehari dari Hari Buruh (bajet istimewa sebab boleh dapat dua hari Hari Buruh).
Tapi dengan selamba aku tak nak. Nak terberak kejar dateline kerja hakiki aku, ada hati pulak nak cover kes orang? Emo, emo, emo, emo, emo.

Sabar, sabar, sabar, sabar, sabar.

Friday, April 20, 2012

Peel

Assalamualaikum.

Akhir tahun 2008, masa aku duduk rumah transit di Putrajaya, ada dua orang aweks yang masuk lambat lebih kurang 2 bulan selepas kitorang. Junior yang berlainan jawatan tapi report duty di Putrajaya juga menunggu masa untuk penempatan. Time tu aku dah dapat penempatan di KL cuma belum tukar rumah sewa lagi. Bila dah satu rumah memang selalu la berborak reramai. Aku selalu ngadu kat hosmet masa itu staff kat KL sombong-sombong sikit (tak semua). Then aweks dua orang tu macam "Yeke? Kalau macam tu tak nak kerja kat KL"

Okay. Pastu bila aweks tu dapat kerja di KL sama opis pulak ngan aku, aku pun teruja tegur-tegur dorang sebab dorang pun dah dapat rumah sewa di KL juga. First memang okay jugak hubungan aku dengan aweks tu walaupun bertembung time di kafe je.

Bila banyak kali bertembung pastu tegur-tegur "Awak kat department mana? Mana sorang lain? Bla bla bla" dan rutin terus berjalan lancar. Suatu hari aku ternampak salah seorang awek dan aku senyum lebar kat dia tapi dia macam mengelak. Orait mungkin tak perasan muka aku yang comel ni kot.

Lain hari terus bertembung dan aku pandang je muka dia sebab aku nak start tegur dia tapi boleh dia langsung buat tak tahu. Rasanya bersentuh bahu kot time tu. Aku yakin sorang lagi kawan dia dah di transfer ke lain sebab memang dah lama tak nampak lubang idung.

Dari hari ke hari aku nampak awek tu tapi aku sampai takut nak tegur dia lagi. Arakian, aku nampak jari-jari tangan dan kaki berinai. Oh, dia dah kahwin. Then sebulan selepas itu memboyot. Setahun selepas itu aku nampak dia dah kembali langsing. Dah selamat melahirkan. Aku selalu nampak dia balik kerja dengan suami dia (suami datang ambik).

Dia sudah bahagia. Dia sudah lupa pada aku, sebagai kawan yang bersahabat secara sementara.

  1. Aku kenal suami dia, dulu kerja satu opis juga. Aku pernah bercakap dengan suami dia tentang kes gaji pemandu (masa itu awek tu belum kerja di KL lagi)
  2. Aku baru dapat tahu awek tu kahwin dengan lelaki tu. Lelaki tu dah kerja tempat lain.
  3. Aku nak menegur lelaki tu tapi nanti salah faham pulak.
  4. Nak jugak tegur awek tu tapi tahla...
  5. Ada kawan (perempuan) aku satu batch jugak, sama tempat kerja, masa di punch card aku senyum dan gosok bahu dia, oh mak kau dia langsung tak menoleh tengok aku pun! Masa aku senyum tadi dia tak balas pun!
  6. Okay aku memang loser.

Thursday, April 19, 2012

Setia Berusaha

Lambat sikit hari ni. Belated. Aharks.
Siapa tahu tarikh sebenar Secretary's Day ni? Ada yang cakap 17 April. So, dah lepas la kan? Okay Happy Belated Secretary's Day kepada semua S/U, PA, secretary dan apa-apa gelaran kamu yang menyambutnya. Tapi kan ekceli semua orang adalah PA la kan, PA kepada suami, anak-anak, mak ayah, keluarga, kawan-kawan dan semua la... Dah tadi kata semua orang. Nak aku bilang semua?

Aku yang PA kat opis ni takde pun bos nak wish atau belanja pegi Secretary's Week kat hotel mahal-mahal, makan mahal-mahal dan dihiburkan dengan suara penyanyi mahal-mahal. Ahaks. Mimpi. Takpe, dapat @ dibelanjakan KFC Dinner Plate 50% pun okayyyy apa...

Kepada semua yang sejawatan denganku yang kat opis ni ha menerima nasib sama, yang satu batch dilemparkan ke tempat-tempat berasingan dan semua PA's di seluruh negara (macam dorang tengah baca blog ni je), Selamat Hari Setiausaha semua... Atau Selamat Minggu Setiausaha. Oh tak pasal-pasal nak jugak special day masing-masing padahal namanya kuli semua. Sambut Labour Day lagi best sebab dapat cutiiiiiiiiiiii. Yiehaa.

  1. Kecoh je macam la dapat cuti umum.
  2. Kerja ngular je tapi mimpi nak dapat gift/diraikan bagai...
  3. Okay stop mencarut mengarut.

Wednesday, April 18, 2012

Emak Snow White

Assalamualaikum.
Pada hari cuti umum pertabalan Agong 11/4/2011 lepas, aku lepak kat rumah bujang di KL je, malas nak balik Tg. Karang. Lebih kurang waktu Asar, aku bergolek-golek macam ayam golek kat dalam bilik sambil makan epal. Boleh macamtu? Karang tercekik epal macam snow white kojol sorang-sorang. ~erkkk.

Waktu material, sambil mengunyah epal, aku rasa macam katil bergoyang-goyang. Alamak apasal pening nih? Rasanya bukan waktu PMS nak pening-pening kan. Terus kecoh aku dengar kat luar hosmet dah bising. Aku terjah keluar sambil tangan pegang epal Gala lagi. Masing-masing cuak "Eh, korang rasa gegar tak? Kita tengah makan epal kat atas katil sambil baring rasa goyang kuat, lama pulak tu sekarang tengah rasa goyang lagi, korang rasa tak ha ha ha? Nampak tak? Nampak tak kipas bergoyang?" Sebijik macam mak nenek yang bagi snow white makan epal tadi.

Okay, kami berjemaah keluar ke ruang tamu dan menunggu kalau-kalau ada announcement suruh tinggalkan building (ceh building). Tapi tak ada apa-apa. Sebilangan daripada hosmet cuak dan nak turun ke bawah tapi entah, kitorang tak amik apa-apa tindakan pun. Padahal masa tu memang meremang bulu idung tengok kipas dan lampu chandelier merelip bergoyang kiri dan kanan lebih 5 minit. Masing-masing bersandar di tepi dinding untuk efek lebih angker macam massage belakang badan.

Bukak TV tunggu jugak kalau-kalau keluar berita terkini tapi dalam pukul 5 lebih nothin' pun. Pastu baru keluar mesej rerangkak yang TV3 tu. Suami pun mesej rasa goyang tak sebab dia ingat badan dia still tak stabil macam nak jatuh, terus pening sampai esok. FIL pun telefon goyang ke tak sebab dia kat tingkat 1 memang kuat giler goyang, inikan pula aku kat tingkat 14. Kau kat tingkat 14 goyang giler tapi still tak nak turun gak. Blerghhh.

Then, aku terus roger mak aku kat kampung tanya dia rasa gegar ke, goyang ke tak sebab efek gempa bumi kat Acheh. Dia cakap dia kat Bandar Gua Musang dan tak rasa pape. Tapi dengan mengejutkan jantung dia cakap gegaran dan gempa bumi tu dia rasa semalam.

Aku   : Mak rasa tak gegar dan goyang tadi?
Mak  : Mak kat Gua Musang ni.
Aku   : Rasa ke tak?
Mak  : Semalam mak rasa, gegar dan gempa siap bunyi meletup lagi masa mak kat kebun tepi rizab.
Aku   : Bukan semalam la gempa bumi Acheh, hari ni masa Asar tadi.
Mak  : Semalam la mak rasa, mak terkejut sebab bunyi meletup kuat macam bumi nak terbelah.
Aku   : Yeke? Okaylah, jaga diri tau. Salam.
Mak  : Ok, kau pun. Salam.

  1. Amboi umah kau ada chandelier merelip
  2. Rupanya 2-3 hari lepas mak aku citer memang ada training jatuhkan bom kat dalam hutan rizab sebelah kebun mak aku.
  3. Mak punyala terperanjat sebab banyak bom yang dijatuhkan tak tahu apa tujuan. Menghalau binatang liar kot?
  4. Mak ingat dunia kiamat sebab dia rasa macam bumi nak terbelah. Orang kampung cakap TUDM (?) tengah training kat rizab tu.
  5. Aku pun pening masa cakap ngan mak mungkin sebab efek gegar 8.9.
  6. Mesej rerangkak tu TV3 yang info. Aku nak gelak pulak dengar ayat 'rerangkak' tapi tak baik gelakkan bahasa ibunda nanti mak aku marah.
  7. Aku tak tahu kenapa aku lambat nak review sesuatu sampai weh dah basi la.

Tuesday, April 17, 2012

Dada dan Perut

Suatu hari di Tesco Kuala Selangor,

Aku    :  Eh! Tengok tu, kenapa perempuan itu jalan mendada? (Bukan berjalan menggunakan dada)
Suami :  Biarlah, dia nak tunjukkan dada dia.
Aku    :  Okay, habis tu abang jalan memerut la? Sebab nak tunjukkan perut?
Suami :  Ini PJK okay.

  1. Perempuan ada yang dianugerahkan jalan mendada - aku tengok dia sebab attraction. Kalau aku sebagai  perempuan pun tertoleh dua tiga kali maka jangan kata lelaki yang gatal.
  2. Okay aku jeles dengan perempuan jalan mendada sebab aku tak ada errr, tidak mendada.
  3. Aku dan suami selalu berkongsi penglihatan tentang objek-objek menarik sekeliling. Sehati sejiwa.
  4. Suami memang jalan memerut dan itu salah satu aset kebanggaan. Nampak macam senang hati. Bila senang hati turun ke perut okay.
  5. Istilah memerut memang logik sebab "perut jalan kedepan" dan apabila sakit perut nak 'uk' pun dipanggil memerut.
Biar mendada jangan menonggek.

Monday, April 16, 2012

Nama dan Jantina

Kalau anak perempuan nama Camellia.

Kalau anak lelaki nama Camel?

Friday, April 13, 2012

Berita Panas

Assalamualaikum.
Bukannya panas, dah suam pun. Hari Jumaat 6/4 lepas ada tengok berita pasal banduan lolos dari Mahkamah ke? Cuak weh. Masa duk kalut-kalut dia lari kitorang boleh tak tahu sebab duk terperap dalam opis je kan. Bila kecoh-kecoh member datang sampaikan gosip barulah kitorang tahu. Pastu mulalah semua bersidai di koridor menengok encik-encik polis mencari-cari beliau di kawasan sekitar. Siap dengan anjing pengesan bagai. Masing-masing cuak semua duk mencari 'orang baju kuning'.

Hati-hati ye sebab dengarnya Man Kuchai memang berbahaya. Banyak kes jenayah tersabit atas diri dia. Yang kes pertuduhan sebelum ini pun belum settle, tambah lagi pertuduhan yang baru iaitu melarikan diri dari penjagaan yang sah.

Nak berita lebih lanjut sila klik Man Kuchai 1, Man Kuchai 2, Man Kuchai 3, Man Kuchai 4. Gambar Man Kuchai boleh google sendiri ye.

Ini bukan mendedahkan rahsia kerajaan sebab kes ni dah masuk berita dah. Hiks.

Thursday, April 12, 2012

Sedikit, Sekejap III

Assalamualaikum.
#geram.
Macam-macam jadi dalam seminggu ni. Ada ke pulak aku yang kena cover prosiding Mahkamah lain, kes jenayah suruhanjaya sekuriti pulak tu. Dah tak ada orang lain ke yang memang buat kes jenayah? Aku pulak yang bahagian sivil kena cover. Memang aku sorang je kot pekerja kat sini, orang lain semua dah berhenti agaknya. Habis tu kerja yang kat opis aku berlambak ni sape nak buat? Haaa? Sebab tu la aku macam malas nak bukak blog. #tetibablogjadimangsa.

Friday, April 6, 2012

Hospital dan Pembedahan

Berhati-hati : Gambar-gambar dalam entri ini mungkin tidak sesuai dengan citarasa kamu. Boleh menyebabkan kengerian, muntah-muntah pening-pening dan gejala sesak nafas. Hanya yang kuat semangat sahaja boleh tengok.

Okay kita nak cite pasal pembedahan yang dijalankan ke atas suami kita hari tu. Suami kan patah peha dan lengan. Dekat nackle (buku lima kita panggil, bukan buka tiga lima, sila betulkan kalau saya salah) ada 3 tempat tulang patah tapi kat situ doc biarkan je bercantum dan sembuh secara conservatively. Masalah sekarang tempat yang patah tu (mari kita tengok contoh) dah lain macam jadinya.

  

Abaikan huraian-huraian yang ditulis tu, adatla kalau dah gambar pinjam google mestila maca-macam. Hehe. Okay, yang dalam bulatan tu (sekarang tengok kat tangan sendiri) perasan tak kita ada soket (penyambung) tulang kat situ. Perasan atau tidak lagi, kita ada 4 penyambungan tulang kat bahagian ibu jari kita. Jadi, suami patah/tercabut bahagian dalam bulatan. Doc tarik kuat-kuat ibu jari dia dan masuk balik dalam soket atau tempat tu dan bungkus (bandage). Kesannya, 'benda' tu tak masuk dengan betul, ibu jarinya shortening (pendek) dari yg kanan, jadinya dia dah tak boleh buat letup-letup tulang lagi dah....

Selain tempat dalam bulatan, ada lagi 2 bahagian jari yang patah. Dekat atas tangan kita (bahagian jari hantu) kan ada tulang utama, haaa yang tu la patah. Doc bungkus gak tangan dia. Sekarang cantum tak elok, tulang jadi timbul sebab dia 'hidup' sesuka hati dia je. 


Okay. Selain peha patah, suami juga terkoyak kat belakang tanda kuning. Kat tanda bulatan hijau pun terkoyak jugak. Anak panah merah kat kuku tu darah beku yang tak nak keluar dari situ. Ibu jari dan jari tengah (anak panah merah) tersodok masa kemalangan, akibatnya kalau kita tersentuh atau terpegang, kita akan bunyi orang meraung. T_T. Bulatan biru cyan tu hanyalah darah beku sahaja, sebelum kita bersihkan luka memang gitula keadaannya. Puas nak menyental sebab kalau sental kuat bunyi meraung, kalau sental slow bunyi dengkur, eh tak. Payah la nak ilang la darah beku tu.

Pulak tu kan nak membuang darah beku dalam kuku bukannya senang. Takkan nak kopek (bukan mencarut) kuku tu pulak, maunya meraung lagi kuat. Jadi doc ambil jarum dan panaskan jaum besar dan panjang guna mancis, eh lighter jenama cricket. Time depan kitorang dia buat, bila jarum panas doc cucuk kuku. Bila cucuk dan berlubang darah keluar. Kalau darah tak keluar, tuam dengan kain yang telah dipanaskan. Eh? Bukan, tuam dengan kain yang direndam air panas. Panasnya hanya kita yang tahu. Nak melompat rasanya sebab kita yang celup tangan dalam air panas. Eh, suami pun tahu gak sebab dia lagi sakit kena tuam.



Keadaan tulang peha patah macam ni la lebih kurang. Gambar yang doc scan tak ada, jadi untuk pemahaman kita, kita google sendiri. Ikut pemahaman, kita tak faham apa benda kaler peach yang tengah tu, takkanla serpihan tulang kot. Masa doc pasang besi (plate) rasanya tak ada la sampai renggang benor kedudukan tulang tu kan. Sebab suami patah terputus bukan patah dan serpih atau berderai. Orang tua-tua panggil patah cantik.

 

Ginilah lebih kurang/agak-agak plate tu dipasang dekat tulang patah. Di peha, suami dipasang narrow abroad DCP 8 - 10 holes. Atau bahasa senang faham besi 8 - 10 lubang. Lubang-lubang tu untuk skru. Skru-skru ditebuk dan ditanam atas tulang untuk cengkam besi. Apatahakumerapu. Kat lengan pun sama tapi lubang di lengan 6 - 8 biji (lubang) je.

 Ini pandangan sisi. Sekarang dah faham kan?
 

Ini pandangan sisi jugak. Ini gambarajah lengan yang patah. Bengkak giler masa ni. Gambar-gambar yang disertakan semuanya sebelum pembedahan. Time ni gatal tak menahan. Kalau ada orang gedik, gediknya memang tak boleh lawan time ni. Asyik nak menggaru. Kalau garu, mak mentua lalu pun tak perasan. Jadi untuk hilangkan bengkak, tuam dengan air panas. Untung di hospital ada pili air panas dan air sejuk. Boleh pilih nak yang mana, tapi takleh minum, kan air mentah tu....

Masa ambil gambar ni, tengah menggaru. Lepas garu, lap dan bersihkan setiap 3x dan tuam banyak-banyak kali atas permintaan. Pastu pasang bandage simen keras sebagai sokongan sebab lengan kan patah, nak kena bagitau lagi ke? Hehe. Masa tu kan kita main-main contohnya bila digerakkan lengan akan bunyi "kruk, kruk" tulang patah berlaga atas bawah. Pastu kita dengar ada bunyi orang meraung lagi.

Tweet : Selamat hujung minggu. Kita hujung minggu memang menjaga orang sakit. Memantau dia makan ubat sebab dia amat susah untuk menelan ubat.

Thursday, April 5, 2012

Cuti dan Hospital

Assalamualaikum.

 Suami admitted hari Rabu, 21/12/2011 waktu tengahari di Hospital Sungai Buloh. Yang tebuk tulang untuk pasang besi (fungsi menarik dan meluruskan tulang yang patah) dilakukan pada malam, lepas Maghrib.

 Lepas dicucuk macam ni, bandul dipasang sebab nak luruskan semula tulang yang patah itu.

Inilah bandul tu. Berat beg pasir ketiga-tiganya 6kgs. Time ni kalau nurse tukar cadar main tarik-tarik, alih-alihkan besi tu memang tak berucap sakitnya. Kesannya suami tak boleh tidur malam, asyik mintak ubat tahan sakit je.
Sabar sahajalah suamiku, daku ada disebelahmu.☺☺

"Sesungguhnya kita adalah milik Allah. Dan kita pasti akan kembali
     kepada-Nya. Ya Allah, berikanlah ganjaran pahala atas musibah
     hambaMu. Dan gantikanlah ia dengan sesuatu yang lebih baik drpdnya."
     (Hadis Riwayat Muslim)

    - "Dan untuk Tuhanmu, bersabarlah."
       (Surah al-Muddatssir, ayat 7)

  - Dari Abu Yahya, Syuaib bin Sinaan r.a berkata, Rasulullah saw bersabda :
    "Sungguh menakjubkan urusan orang yang beriman, semua urusannya
    adalah baik. Tidaklah hal itu didapatkan kecuali pada diri seorang mukmin.
    Apabila dia ditimpa kesenangan maka bersyukur. Maka, itu adalah baik
    baginya. Dan apabila dia ditimpa masalah maka dia pun bersabar. Maka itu
    pun baik baginya. "
    (Hadis Riwayat Muslim)

Wednesday, April 4, 2012

Terkechiwa

Assalamualaikum.
Lambat sket taip entri hari ini. Buat-buat busy dengan kerja, konon. Kes yang nak ditaip ni 6 saksi termasuk satu cakap Myanmar dan satu lagi Kantonis.

Kiranya hari ini hari kecewa, agaknya. Sangat kecewa. Barulah tahu begini rupanya perasaan orang yang memikul beban itu lebih berat dari mata yang memandangnya. Perasaan orang-orang yang lama menunggu, berharap dan macam-macam lagi.

Kiranya hari kecewa ini rasanya seperti ahhh entah. Kecewa dalam banyak cara. Banyak benda. Masha Allah, ada ke patut aku merungut dengan hal sekecil ini, sedangkan di hadapan lagi besar cabaran dan ujian dariMu yang menanti. Jika hari kecewa ini bahagianku Ya Allah, aku terima dengan lapang dada semoga aku dan suami lebih bersyukur dikehadapan hari. Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat; dan peliharalah kami dari seksa neraka (Surah Al-Baqarah : 201)

Tuesday, April 3, 2012

Cuti dan Berat Badan

Assalamualaikum.
Puas dah fikir tajuk sebenarnya. Fikirkan tajuk sahaja ambil masa sehari. Belum menulis lagi. Makin lama blog makin sepi, ada chance nak berkubur agaknya.

Terlambat nak thanks kat Reen sebab ada secebis kisah yang dia kongsi dalam blog dia. Kami ini ada persamaan kisah hidup, jadi boring-boring tukar cerita sesama sendiri. Lagipun Reen, hubby serta Nurul adik Reen + hubby ada datang menziarah kami masa di Hospital Sg. Buloh yang lepas. Thanks banyak-banyak.

Pagi-pagi hari ini ada seorang kawan menegur, "eh, ko ni makin berisi la sekarang, berapa berat badan ko?". Pulak dah, siap tanya berat badan berapa, nampak sungguh out of shape. Terasa sikit tapi takpelah, benda betul buat apa nak terasa banyak.

Tak payah orang kata, aku memang mengaku badan berisi, 3 bulan cuti 7 kilogram lebih berat naik. Kalau di rumah memang selalu fikir nak makan apa. Selalu je melilau kat dapur, bukak kabinet, peti ais dan segala macam tempat simpanan makanan aku bukak.

Tak payah orang lain kata, suami aku dah kata dulu. Hahahaha. Orang menjaga orang sakit memang kena sihat lebih. Semua aku absorb. Nak kata stress sampai naik badan, ada la sedikit kot. Yang lebih-lebih tu nafsu makan je la.

Pulak tu time makan, suami belum habis sepinggan aku dah ke dapur menambah untuk pinggan kedua. Alah, nak cakap masak sedap lettew sebab tu makan beriya. Hiks. Kesimpulannya, pipi makin tembam, lemak dimerata-rata, betis bunting gajah. FIL dah menegur makin bulat katanya. #homaigod