Ikut Belakang

Monday, August 13, 2012

Misi

Misi berjaya setakat ni, 50% jerrrr. Misi paling ditakuti - baju raya sendiri, tadi call tailor tanya dah siap ke belum dia kata malam ni dia check. Huhu.

Misi membeli kuih raya, selesai. Tak ganas langsung kuih raya beli je. Itu pun membajet habis time beli, kedekut giler rasanya. Harap-harap rakyat jelata tak makan kuih raya banyak tahun ni, biarlah dorang makan nasi impit ke, soto ke, laksa ke.

Misi baju raya famili dah selesai. Terfikir-fikir pulak nak basuh ke tak, ke nak tunggu kat kampung nanti baru basuh. Baik giler tolong basuhkan sekali. Haha.

Misi seterusnya tukar duit raya, baru nak tukar? Aish biasalah hamba ni kan last minute semuanya. Tetiba duit RM1 dah habis. Kwang-kwang-kwang. Nak kena tukar plan B, mintak suami tukar kat sinun

Misi membeli bahan mentah di Kuala Lipis nanti, nak kena buat checklist. Huih, memang mencabar.

Misi cuti pada 15hb berjaya. Yahooo.

Bos : Awak balik mana tahun ni?
Aku : Lipis, dato'.
Bos : Ala, Lipis tu kejap je tak sampai 4 jam. I yelah, balik Kedah tapi Sabtu baru I gerak.
Aku : Eh, jauh dato', lagipun orang nak balik ke Kelantan semua lalu jalan saya, mesti jem tu.
(perghhh, takleh nak wat pape dah, borang cuti dah lulus. Kalo cancel nanti buruk siku. Sape suruh dato' tak balik awal? Wakakakakak)

 Esok last! Byeeeeee.
Sebenarnya aku dah pindah ke sayap kiri sinun.
(rasanya tak salah post gambar ni sebab kalo nengok dalam FB, lagilah open dan complete serta details maklumat badan kehakiman. Mari kita depangkan tangan dan mengamalkan sistem buka pintu, aloha)

Selamat memandu dengan cermat dan patuhi had laju baru balik raya yang dikeluarkan sempena aidilfitri ini.
Apakah ayat yang berbelit tu? Faham-faham sajalah~
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin daripada Ell Emo dan keluarga.

Monday, August 6, 2012

Onde-Onde Angle Hair

Aktiviti hujung minggu lepas? Hehe, buat kuih. Amboi, kemain ye. Sejak bila rajin buat kuih? Sejak bulan pose ni, nak up sikit kan, nanti dapat nama, kerlass gitu. Nanti orang cakap rajinnya menantu dia, buat kuih bagai. Tapi, tak sedap pun. Eh, itu belakang kira. Yang penting presentation da pistot yariba!

Takdelah, saje je buat. Test market, dalam proses belajar. Yang senang-senang dulu, kuih susah-susah buat kemudian. Lagipun macam senang je kuihnya. Tapi sempat gak tepon mak confirmkan tepungnya. Kang aku bantai tepung beras maunya kejung kuih aku.

Sebenarnya kuih ni nak bawak ke rumah pakcik kat Klang, ada majlis buka pose ramai-ramai dengan sanak saudara. So, takkan nak pergi bogel-bogel (eh,) errr maksudnya pergi gonjeng je tak bawak pape. Hihi. Sampai-sampai je budak-budak kenit cakap. eh cantiknya kaler biru. Haaa, kak ell yang buat, rajin menantu Makteh. Ehem. Dapat saham seposen, tak mandi dua hari.


Memula siapkan tepungnya. Wanginya sebab aku blender daun pandan dan tapis amik airnya, pastu campor dengan pewarna epal hijau. Muhahaha.

 Gentel bulat-bulat camni. Nak lonjong pun boleh.

Eh? Kau ada warna biru. Haha. Suami la mintak kaler biru. Hai, dah nak PRU ni kan, macam-macam kaler. Eh? Haha. Yang ni jangan campor dengan nila pulak, hanya pewarna semata-mata ye.

 Ala stress betul, kelapa pun tunjuk jugak. Gaul ngan garam skit je dik...

 Ni sorang lagi, siapa nak lak tetiba upload gambar gula melaka ni?

  Buah melaka @ onde-onde
Cantik tak? Lenkali kena letak banyak sikit gula melakanya, baru manis macam gula rasa dia...yahooo.

 Buah melaka @ onde-onde
Ni kaler hijau, standard la kan. Kalo warna merah, berani tak? Muhahaha.
 
 Eh, ter-upload pulak lauk berbuka hari Ahad. Alang-alang dah ada gambarnya, mari kita letak caption : angle hair carbonara cendawan with cheese. Haaa... tu dia. Beli shitake tu hiris nipis-nipis. Jangan taktau carbonara biasanya warna putih kan? Beli je prego dalam tin, yang chef Riz duk promote dalam TV tu (sebab dalam balang kaca tu takde cop halal), aku tambah setin prego "cendawan", tu sebab jadi merah.

Nampak tak kasi tunjuk dekat-dekat shitake hiris bersama daging kisar cap Ramly.
Keji ke kejam gambar makanan tetiba x-large.

Thursday, August 2, 2012

Nasi Kebiru

Nak menunjuk sikit rupa bentuk nasi kekamisrabu. Punyalah nekad nak buat sebab malu sey orang cakap aku tak reti buat nasi kerabu. Asal balik kampung, suami punyalah hari-hari ke kedai kopi beli nasi kerabu. Daging bakar 2 ketul dia sorang.

Tapi, disebabkan masa membontoti kami, maka dalam masa 3 jam bergegas-gegas masak nasi kerabu. Suami tolong racik ulam. Paling fail, nasinya yang amatlah biru sebab terbubuh pewarna dengan banyaknya. Haha. Daging pun tak beli. Sempat beli ayam, tu pun buat ayam goreng je. Tak sempat nak bakar. Paling hardcore nak sediakan sambal tumis (yang ala-ala kuah percik) dan sambal ikan (ikan + kelapa).

Rasanya? Haruslah sedap. Walaupun di tekak kita rasa so-so, tapi kalau suami kata sedap, sedaplah tu. Haruslah kembang semangkuk. Haruslah benar katanya. Haha. Tapi biasalah, bulan puasa takleh nak rasa-rasa. Memang tak complete masinnya.

 Siap-siap letak kat taparware, nak bawak makan buka pose kat rumah atok.




Rupa bentuk asalnya bukan kaler nih. Lagi merah... tapi disebabkan taknak sakit perut maka cili keringnya ala-ala je.. nasiblah~





Hihi, tercerah pulak flash. Pastu dah down la nak amek gambar lagi, sebab semua dah busyyyyy capai itu-ini, takkan tangan kita je asyik capai kamera? hoho. Lauk ayam goreng, rasanya takyah la bubuh gambar ayam goreng. Sama je. Haha (padahal tak amik pun gambar ayam goreng).

Okeh. Nak kena asah lagi bakat memasak...