Ikut Belakang

Tuesday, October 30, 2012

Musim Malas dan Rajin

Minggu ni memang badan sengal-sengal ye dak? Masih lagi di musim hujan, perghhh Malaysia ada banyak musim. Musim jerebu, musim durian, musim selsema dan macam-macam lagi musimnya.

Tapi yang nyata ada musim rajin dan musim malas. Kalau rajin, mempelam yang kat atas pokok... 

jatuh ke tangan tuan, jadilah macam ni...
 Tapi kalau malas, jadilah busuk baja tanah je...
*blogspot ni kalau dia rajin, gambar yang kecik boleh jadi besar. Kalau dah malas, gambar kecik nak besarkan tak besar-besar jugak. Haih.

 Kangkung belaan sendiri ni kalau rajin jadi kangkung goreng belacan.

 Kalau tak rajin, jadi semak samun belukar kat dalam tank.

 
 Ikan tilapia kalau rajin jadi ikan goreng tomyam yang orang duk masyur-masyur kat dalam belog tu kan. Kalau malas, jadi macam sambal pulak. (sebenarnya tomyam pekat sangat, jadi sambal dah).

Blog kalau musim rajin, semenggah sikit entrinya.
Kalau musim malas, seminggu pun tak update.

(tengah buat senarai bloglist "Kite-Kite Aje")
gambate-ne!


Monday, October 29, 2012

Berkorban

Salam aidil adha semua. Backdated pulak dah. Takpekan, raya kan sebulan. Raya aidil adha kali ini merupakan raya haji kedua kami berdua. Tahun lepas pergi bercuti pada hari raya, sungguh kelas betul sebab tak ramai orang, kalau tidak memang tak dapek nak nolong. Tahun ini memang suami kerja di hari raya. Indahnya dapat sama-sama ikut suami ke tempat kerja, solat sunat hari raya di Masjid Negeri Shah Alam. Pas solat dan khutbah dapat pula makan-makan. Lepas tu terus balik rumah terbongkang kepenatan. Esoknya baru beraya di rumah FMIL dan rumah atok.

Tapi dapat makan daging sikitttttt sangattttt. Tak puas. Wowowwowo. Kalau kat kampung sendiri, kemain hebat dan lebat daging korban yang kami dapat. Buat sup, goreng, makan dengan nasi dan sebagainya. Sebab kat pantai timur memang best sambutannya. Kalau pergi beraya kat rumah orang, memang akan dihidangkan dengan nasi + daging. Atau bihun/mee sup daging. Sedapnya. Air liur meleleh ni. Kat pasar daging sold out. Kesiannya. Itu namanya pengorbanan. Aci tak?

 Belum dibolehkan untuk disembelih. Kalau tidak, memang kenduri arnab la kan. Tapi si Jeri ni yang terlepas dari kandangnya hari tu. Dorang ni semua takde keja lain selain daripada ingin melepaskan diri dari kandang. Memang 24 jam asyik duk tarik-tarik dawai tu je. Lagaknya macam nak attention daripada tuannya je. Takkanlah tuannya nak 24 jam kat depan dia kot.

 Si Putih
Amboi. Ini gedik santai musim panas. Kadang-kadang kalau dia menguap, macam badak sumbu mulutnya luas kemain lagi. 

Putih Kecik
Tengah nenen pun stil boleh posing tengok kamera tau. Jangan jeles. Haha.
Yang si Putih dengan Putih Kecik tu bunny yang berbeza tau.

Salam aidil adha,
^_^

Monday, October 22, 2012

Kekacauan

Sewaktu petang yang nyaman dan tenteram, adrenalin melonjak-lonjak keriangan. Sudah tiba masanya waktu pulang ke rumah. Setelah penat mengais rezeki di pejabat. Aduh, sungguh sastera. Aku salah seorang yang bersama gerombolan orang menunggu untuk masuk ke perut LRT. Sedang cool je masuk tak payah berebut-rebut. Lapan jam lebih di pejabat petakkan punggung duduknya, takkan la 20 minit dalam LRT tak biasa berdiri atas kaki sendiri ye dak? Sungguh berlagak. Cuma, hari tersebut tidak senggugut jadi bolehlah berdiri kan. (sebenarnya apa motif cerita ini?).

Berdiri tengah ramai orang waktu puncak memang mendebarkan. Tangan dah lenguh bergayut, sedang kaki dah layu dah. Tetiba ada pulak sorang awek yang kat depan aku ni tenung-tenung, jeling-jeling. Pandang-pandang. Agaknya wajah aku masih cantik walaupun selepas pulang dari pejabat kan. Ehem. Aku senyum. Dalam hati gembira. Ya Allah perasannya.

Awek tu tenung lagi. Ish, takkanlah dia berminat dengan kaum sejenis kot? Agaknya muka aku ni ada iras mak dia tak? Atau iras kakak dia, atau lebih tepat lagi iras perempuan yang nak ngorat boifren/suami dia. Agaknyalah, sebab tu pandangan dia membara-bara. Jelingan maut untuk aku.

Aku dah panas ni, pehal tak pasal-pasal nak pandang orang macamtu. Kotye pun aku ni comel takkan la jeles kot. Ya Allah sabar jelah. Susah betul dapat tuan punya blog a.k.a penulis cerita yang perasan macam ni.

Awek tu pandang lagi. Aku berdoa je yang dia akan turun kat stesen lepas ni. Tak payah tunggu 7 stesen macam aku lah, rimas pulak aih. Aku pandang dia, mendidih la pulak dalam hati sebab tak pasal-pasal jadi mangsa main mata dia nih. Dia pandang lagi. Pandangan mata kami bertaut. Aku tenung tajam mata dia. Dia pun tak nak mengalah jugak.

Aku pun apa lagi, terus spontan aku tunjal kepala dia. "Apehal ko pandang-pandang? Ada hutang?" Aku dah macam orang kerasukan. "Ko ingat aku selekeh sangat ke sampai nak kena tenung macam tu?" Awek tu tak layan pun, dia mencebik je. Aku nak je cucuk mata dia. Memang panas nih. Aku nak je sepak kaki dia. Nak je tembak kepala dia. Atau pancung. Atau apa-apa jelah yang boleh puaskan hati masa itu.

Tapi apa kan daya, semua itu adalah mustahil. Itu hanyalah imaginasi sahaja. Hanya fiksyen semata-mata. Takdelah sampai aku nak cucuk mata atau tunjal. Atau bunuh. Atau sepak. Itu hanyalah sekadar angan-angan sahaja.

Aku pun selalu jugak tenung orang depan, tapi pandai-pandai la cover line. Rasanya apa sebab kita/orang selalu pandang kita/orang?


Ibu nama Abu








Friday, October 19, 2012

Kenduri Mangga

Assalamualaikum dan salam hari Jumaat yang penuh suci penghulu segala hari. Setiap hari macam winter season kat Kuala Lumpur. Sejuk. Dingin. Nyaman. Daripada minggu lepas. Minggu ni juga hujan. Petang, malam. Kalau ikutkan pengalaman, sama seperti tahun sebelumnya, nak menjelang Raya Haji, hujan pun semakin kerap.

Kesan daripada hujan lebat minggu lepas, pohon mangga depan rumah MIL yang merendang tu, berenang dalam air hujan bertakung kat sekitar bawah pokok. Husben yang petik, dapat satu baldi besar penuh. Tapi dek tak larat nak bawa ke rumah sewa di KL, husben sahaja yang bawak mangga tu ke opis beliau. Aku hanya ambik empat biji, dah potong-potong buat jeruk. Wahaha.

Cer kira, berapa biji nih.
Minggu ni petik lagi. Hebat sungguh dia berbuah.
Insya Allah, minggu ni turn aku pulak yang bawak mangga ni ke opis.

Thursday, October 18, 2012

Kolam Ikan

Apa khabar? Saya sihat. Blog je tidak sihat. Heuheuheu. Justeru untuk cover semula, kita tengok gambar ye. Minggu lepas kan kami berdua kosongkan kolam ikan tilapia dan kolam ikan keli. Dekat 30+ la ikan tilapia hitam dan merah, buat lauk. Keli dekat 20+ kot. Lepas ini husben cakap dia nak ternak keli organik pulak. Bagi makan sayur je. Sebab kan hari tu kami dah ternak kangkung sekali. Biarla keli makan kangkung kan.

 Pasni husben cakap tak payah bela tilapia sebab dorang tu tak besar-besar. Ini dah bela 2 tahun masih cenggini bantut. Tempat tak sesuai katanya, mesti kolam simen atau tanah. Kami bela dalam politank je.

 Goreng pun sodap ni ha

 COMEL GILER KANNNNNNNNN. ADOI COMELNYA

Alhamdulillah ikan-ikan yang kami bela semuanya untuk makanan kami, takde pun nak jual atau bisnes. Impian tu ada, insya allah. Kalau ada kudrat dan masa juga izinNya nanti boleh bukak bisnes besar-besaran kan. Kalau ada kawan-kawan yang nak merasa ikan ni, kami bagi je sebab banyak jugak ni.

Wednesday, October 3, 2012

Big Bunny

Sejak kebelakangan dan kedepangan ni, jarang nak bukak blog. Blogger server macam tak ikhlas je nak bagi guna. Asyik error je. Nak sign in punyalah lama, bila dah nak buat entri, fail nak publish pulak. Atau aku sorang je yang perasan benda ni, agaknya internet tak ok kot, boleh jadi kan.

Minggu lepas aku buat surprise balik kampung dengan jayanya. Last minute punya kerja. Suami dah suruh apply cuti hari Jumaat sebab dia nak tukar tarikh appointment physio, tapi nak menunggu bos luluskan cuti lambat benor. Jadi, last minute dapat cuti terus decide nak balik kampung. Sebenarnya sorang sepupu nak buat kenduri. Memula ingatkan kenduri arwah, tapi sebenarnya sepupu beli kereta baru. Haha. Kebetulan. Hari Jumaat balik, Sabtu dah datang KL semula. Kalo gerak hari Ahad, jem tak tau sampai pukul berapa.

Bunnies kami dah besar-besar dan gemok. Yang betina kelabu dah dikahwinkan dah. Minggu depan insya allah dia beranak pinak. Kalaulah boleh dipeluk cium, lama dah ditimang-timang kan. Baka pedaging macam ni tak jinak macam baka pet, dorang kasar sikit. Kalau angkat pun kaki tu nak mencakar je kerjanya. Kami berdua ni dah calar balar dah kulit memasing dek kena cakaran arnab tu. Sabor jelah.

Baru habis demam sebenarnya ni. Cuma ada batuk je sikit-sikit ditambah dengan suara rock. Minggu ni kena pergi kursus teambuilding di Port Dickson pulak. Ikutkan hati tak nak pergi sebab hujung minggu je boleh jumpa suami tapi memandangkan leceh nak ganti-ganti orang, takut siri lain nanti tak ada nama pulak, maka pergi jugaklah. Lagi leceh kalau kena buat alasan bertulis. Redha jelah, kang tarik balik bonus tu, tak ke putih mata. Opps. Haha.

 Inilah ibu yang nak beranak tu. Pandai tengok kamera ye.

 Bapaknya

 Ini yang lagi 3 ekor, masih belum cukup umur lagi. Hari tu kan ada bunny hitam putih 2 ekor yang dibeli selepas ganti bunny hitam yang mati. Suami tukar hitam putih 2 ekor tu sebab asyik cirit birit je dan gantikan dengan tiga ekor ni. Dua betina dan sekor jantan. Yang jantan mestilah putih sebab nak sama dengan bapak (gambar atas).

Semoga ibu bunny akan beranak banyak dan cepat besar semua anaknya~
Tak sabar nak tunggu minggu depan. Minggu ni tak balik, terus balik minggu depan boleh timang baby bunnies pulak. Yahooo