Ikut Belakang

Monday, October 29, 2012

Berkorban

Salam aidil adha semua. Backdated pulak dah. Takpekan, raya kan sebulan. Raya aidil adha kali ini merupakan raya haji kedua kami berdua. Tahun lepas pergi bercuti pada hari raya, sungguh kelas betul sebab tak ramai orang, kalau tidak memang tak dapek nak nolong. Tahun ini memang suami kerja di hari raya. Indahnya dapat sama-sama ikut suami ke tempat kerja, solat sunat hari raya di Masjid Negeri Shah Alam. Pas solat dan khutbah dapat pula makan-makan. Lepas tu terus balik rumah terbongkang kepenatan. Esoknya baru beraya di rumah FMIL dan rumah atok.

Tapi dapat makan daging sikitttttt sangattttt. Tak puas. Wowowwowo. Kalau kat kampung sendiri, kemain hebat dan lebat daging korban yang kami dapat. Buat sup, goreng, makan dengan nasi dan sebagainya. Sebab kat pantai timur memang best sambutannya. Kalau pergi beraya kat rumah orang, memang akan dihidangkan dengan nasi + daging. Atau bihun/mee sup daging. Sedapnya. Air liur meleleh ni. Kat pasar daging sold out. Kesiannya. Itu namanya pengorbanan. Aci tak?

 Belum dibolehkan untuk disembelih. Kalau tidak, memang kenduri arnab la kan. Tapi si Jeri ni yang terlepas dari kandangnya hari tu. Dorang ni semua takde keja lain selain daripada ingin melepaskan diri dari kandang. Memang 24 jam asyik duk tarik-tarik dawai tu je. Lagaknya macam nak attention daripada tuannya je. Takkanlah tuannya nak 24 jam kat depan dia kot.

 Si Putih
Amboi. Ini gedik santai musim panas. Kadang-kadang kalau dia menguap, macam badak sumbu mulutnya luas kemain lagi. 

Putih Kecik
Tengah nenen pun stil boleh posing tengok kamera tau. Jangan jeles. Haha.
Yang si Putih dengan Putih Kecik tu bunny yang berbeza tau.

Salam aidil adha,
^_^

Friday, October 19, 2012

Kenduri Mangga

Assalamualaikum dan salam hari Jumaat yang penuh suci penghulu segala hari. Setiap hari macam winter season kat Kuala Lumpur. Sejuk. Dingin. Nyaman. Daripada minggu lepas. Minggu ni juga hujan. Petang, malam. Kalau ikutkan pengalaman, sama seperti tahun sebelumnya, nak menjelang Raya Haji, hujan pun semakin kerap.

Kesan daripada hujan lebat minggu lepas, pohon mangga depan rumah MIL yang merendang tu, berenang dalam air hujan bertakung kat sekitar bawah pokok. Husben yang petik, dapat satu baldi besar penuh. Tapi dek tak larat nak bawa ke rumah sewa di KL, husben sahaja yang bawak mangga tu ke opis beliau. Aku hanya ambik empat biji, dah potong-potong buat jeruk. Wahaha.

Cer kira, berapa biji nih.
Minggu ni petik lagi. Hebat sungguh dia berbuah.
Insya Allah, minggu ni turn aku pulak yang bawak mangga ni ke opis.

Thursday, October 18, 2012

Kolam Ikan

Apa khabar? Saya sihat. Blog je tidak sihat. Heuheuheu. Justeru untuk cover semula, kita tengok gambar ye. Minggu lepas kan kami berdua kosongkan kolam ikan tilapia dan kolam ikan keli. Dekat 30+ la ikan tilapia hitam dan merah, buat lauk. Keli dekat 20+ kot. Lepas ini husben cakap dia nak ternak keli organik pulak. Bagi makan sayur je. Sebab kan hari tu kami dah ternak kangkung sekali. Biarla keli makan kangkung kan.

 Pasni husben cakap tak payah bela tilapia sebab dorang tu tak besar-besar. Ini dah bela 2 tahun masih cenggini bantut. Tempat tak sesuai katanya, mesti kolam simen atau tanah. Kami bela dalam politank je.

 Goreng pun sodap ni ha

 COMEL GILER KANNNNNNNNN. ADOI COMELNYA

Alhamdulillah ikan-ikan yang kami bela semuanya untuk makanan kami, takde pun nak jual atau bisnes. Impian tu ada, insya allah. Kalau ada kudrat dan masa juga izinNya nanti boleh bukak bisnes besar-besaran kan. Kalau ada kawan-kawan yang nak merasa ikan ni, kami bagi je sebab banyak jugak ni.

Wednesday, October 3, 2012

Big Bunny

Sejak kebelakangan dan kedepangan ni, jarang nak bukak blog. Blogger server macam tak ikhlas je nak bagi guna. Asyik error je. Nak sign in punyalah lama, bila dah nak buat entri, fail nak publish pulak. Atau aku sorang je yang perasan benda ni, agaknya internet tak ok kot, boleh jadi kan.

Minggu lepas aku buat surprise balik kampung dengan jayanya. Last minute punya kerja. Suami dah suruh apply cuti hari Jumaat sebab dia nak tukar tarikh appointment physio, tapi nak menunggu bos luluskan cuti lambat benor. Jadi, last minute dapat cuti terus decide nak balik kampung. Sebenarnya sorang sepupu nak buat kenduri. Memula ingatkan kenduri arwah, tapi sebenarnya sepupu beli kereta baru. Haha. Kebetulan. Hari Jumaat balik, Sabtu dah datang KL semula. Kalo gerak hari Ahad, jem tak tau sampai pukul berapa.

Bunnies kami dah besar-besar dan gemok. Yang betina kelabu dah dikahwinkan dah. Minggu depan insya allah dia beranak pinak. Kalaulah boleh dipeluk cium, lama dah ditimang-timang kan. Baka pedaging macam ni tak jinak macam baka pet, dorang kasar sikit. Kalau angkat pun kaki tu nak mencakar je kerjanya. Kami berdua ni dah calar balar dah kulit memasing dek kena cakaran arnab tu. Sabor jelah.

Baru habis demam sebenarnya ni. Cuma ada batuk je sikit-sikit ditambah dengan suara rock. Minggu ni kena pergi kursus teambuilding di Port Dickson pulak. Ikutkan hati tak nak pergi sebab hujung minggu je boleh jumpa suami tapi memandangkan leceh nak ganti-ganti orang, takut siri lain nanti tak ada nama pulak, maka pergi jugaklah. Lagi leceh kalau kena buat alasan bertulis. Redha jelah, kang tarik balik bonus tu, tak ke putih mata. Opps. Haha.

 Inilah ibu yang nak beranak tu. Pandai tengok kamera ye.

 Bapaknya

 Ini yang lagi 3 ekor, masih belum cukup umur lagi. Hari tu kan ada bunny hitam putih 2 ekor yang dibeli selepas ganti bunny hitam yang mati. Suami tukar hitam putih 2 ekor tu sebab asyik cirit birit je dan gantikan dengan tiga ekor ni. Dua betina dan sekor jantan. Yang jantan mestilah putih sebab nak sama dengan bapak (gambar atas).

Semoga ibu bunny akan beranak banyak dan cepat besar semua anaknya~
Tak sabar nak tunggu minggu depan. Minggu ni tak balik, terus balik minggu depan boleh timang baby bunnies pulak. Yahooo