Ikut Belakang

Thursday, November 29, 2012

Macam Best

Apakah dugaan di cuaca hujan ini. Selera makan macam apa daaaaa. Asyik nak makan, asyik nak ngunyah je. Hujan kot, sebab tu lah selera besar. Tangki pun makin besar nih...


Oh, nak kongsi filem best yang aku dah tengok banyak kali. Sangat kelakar. Cerita ni bukan baru, dah lama tapi yelah aku yang slowpoke.

 Courtesy of Google

  Courtesy of Google
Dalam ramai-ramai pelakon cerita ni, aku paling suka watak Wendy yang dilakonkan oleh Elizabeth Banks. Kelakar dia ni. Jadi bertambah kelakar bila ada pembantu kedai dia, Janice (Rebel Wilson), gambar bawah.


 Filem macam best yang rasa macam nak tengok,
 gambar semua Courtesy of Google

   




Tak dapat tengok wayang takpe, janji dapat download atau beli DVD puas hati boleh tengok banyak kali sampai muntah ijo.

Tuesday, November 27, 2012

Isu Semasa

Kita dah di penghujung tahun kan. Musim bah dan tengkujuh memang dah menjelma. Masa dua tiga bulan lepas kalut Klang, Johor, KL dan beberapa tempat lagi banjir, Kelantan rilek je kan. Malah cuaca di Kelantan masih panas membahang sepanas cerita Apex dan Leuniey. Oppsss.

 Banjir Di Kuala Lumpur 7 Mac 2012

Semalam air Sungai Klang memang deras dan hampir nak mencecah tangga LRT Masjid Jamek. LRT Putra (yang bawah tanah tu) tenggelam dan semua perkhidmatan LRT ke Kelana Jaya dan Gombak dihentikan. Aku terkandas masa balik semalam. Gerun sungguh kalau menengok paras air sungai tu. Tapi kamera pun tak bawak, yang ada henpon cap arnab yang takde kamera diberi nama Nokia Torch-Light 1202-2. Kau ada? Orang sibuk henpon Blackberry Torch, aku ada Nokia Torch Light laaa. Kembang idung. Dah merepek dah.

Yang dikesali, pihak pengurusan Rapid KL kat stesen Masjid Jamek tu tak buat pengumuman. Sepanjang 5 minit ada duk kat situ sebelum ambil langkah alternatif untuk balik ke Kerinchi, takdo satu pun pengumuman. Yang aku tahu LRT terkandas sebab ramai wanita berkerumun kat dua orang jejaka yang berdiri kat laluan mesin. Mesin yang duk telan duit kita setiap masa kita lalu tu semuanya tak menyala. Aku nengok ramai jugak yang turun ke laluan LRT (bawah tangga) sinun, bermakna LRT tak berfungsi dorang tak tahu kot?

Aku pun menanyalah kat dua orang jejaka tuh. Dia kata LRT tak berfungsi sebab banjir. Sepatah jawab. Laluan STAR LRT (yang atas) untuk ke Ampang dan Sentul Timur berjalan seperti biasa. Kerek sangat la mamat no.1 tu. Bajet manager Rapid kot. Aku pun pergi tanya kat mamat no.2, naper LRT tak jalan, dia cakap banjir kat bawah tu (landasan). Aku tanya lagi, alternatifnya macamana? Dia tanya aku semula, nak pegi mana? Aku jawab, ke LRT Universiti. Dia dengan senyum sumbing bagitau, naik bas depan Bangkok Bank. Masa dia menyebut Bangkok Bank tu, terkial-kial nak menyebut, tersasul aku kira sebab mulut dia dah penat bagi info kat setiap orang yang bertanya. Kan mudah kalau bagi info kat speaker yang boleh didengari oleh semua pengguna LRT, takdelah orang pun nak berkerumun kau setiap kali.

Then, pikir punya pikir, aku ingat nak tunggu je kat laluan Kelana Jaya tapi hujan belum reda, lama tu air nak surut semula. Mamat no. 2 tu cakap tak guna juga awak tunggu kat bawah, LRT tak jalan. Setelah berbincang dengan suami, hihi, aku pun pergi jugak ke Bangkok Bank. Memula nak pegi Pasar Seni tapi malas nak menapak, cari jelah bas kat Bangkok Bank. Yang ada bas Metrobus je. Banyak pulak tu. Suka betul aku, boleh sampai rumah, walaupun lewat 45 minit daripada biasa.

Bagi aku, lebih selesa naik bas Rapid KL sebab basnya memang convenient. Walau banyak jugak PADI (pendatang asing dengan izin) dan PATI, tapi selesa sebab ruang Rapidbus memang luas. Metrobus ni kurang selesa sikit bagi orang perempuan. Masa aku dapat tempat duduk, memula aku duk sorang je. Pastu ada Vietnamese ke apa ntah macam indons pun ada duk sebelah aku. Padahal banyak je tempat kosong lagi sebelah mamat-mamat seangkatan dengan dia tapi memang tak reti nak berfikir agaknya. Tapi aku buat donno ye sebab selagi mamat Vietnamese ke apa ntah macam indons pun ada tu tak ambik side seat aku, dia memang bernasib baik. Kalau dia dah masuk line aku, memang nak kena banzai la.

Tapi nasib aku amat baik, bila bas sampai Brickfields, aunty cina konduktor bas tu hentak peha mamat Vietnamese ke apa ntah macam indons pun ada tu, suruh mamat tu blah ke tempat duduk mamat-mamat seangkatan dengan dia. Syukur sangat-sangat sebab mamat Vietnamese ke apa ntah macam indons pun ada tu takde buat apa-apa yang tak betul kat aku, cuma aku tabik dekat aunty cina konduktor bas memang prihatin dengan wanita yang lemah macam aku ni. Wahahaha. Sebijik senyuman kepada aunty cina konduktor bas tu aku hadiahkan. Piwit. Eh, nampak ke aku seksis? Aku tak seksis.

So, kalau kita dah nampak ada mamat-mamat duduk dalam LRT ke bus, tak payah kita nak duk sebelah dia tau, untuk keselesaaan kita sendiri. Kalau duduk seat yang single (yang kosong) better doakan sebelah kamu nanti adanya seorang wanita juga. Nak selamat, duduk sebelah wanita juga ye. Bukan apa, ramai sangat PADI dan PATI sekarang ni kan. Urghhh, seksis ke aku nih? Takkkkkkkkkkkkkkkk.

Ada dengar-dengar pagi ini, 2 jam juga LRT terkandas semalam ye?

Friday, November 23, 2012

Besar Punya


Terbaru Jeri.

Busy sikit nih, sorry ye. Nanti kita blog jogging bila ada masa nanti.

Thursday, November 22, 2012

Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin

Kau tak nak, aku pun tak ingin. Kasar bunyinya. Tapi itulah kenyataan. Ada kawan-kawan yang menambah "aku 200x lagi tak ingin".

Alkisahnya pasal bosses-secretary (PA) sebenarnya. Ada bosses yang terlalu memilih PA. Ada bos yang nak PA grade atas (senior) sedangkan berapa kerat je PA senior, semua dah ada bos masing-masing. Yang ada cuma PA gred bawah macam aku ni je, itu pun kena tarik dari sesyen.

Sebelum aku kat tempat sekarang, 3 orang bersilih ganti dalam masa seminggu. Ada datang sehari pastu esok tak datang. Ganti orang lain pastu orang kedua MC, pastu orang ketiga datang setengah hari pastu nama aku yang naik. Dalam masa seminggu tu. Memang pecah rekod. Sebelum 3 orang ni, dah 3 orang juga yang jadi PA bos. Sorang lari, sorang dah pencen kebetulannya dan yang paling lama, pun baru pencen bulan 5 lepas. Tapi yang pencen tu bukan berhidmat dengan bos dari sampai dia pencen.

Memula aku kat sini, dia punya angin melintang memang dasyat. Caci-maki memang hari-hari. Maklumlah, bila orang baru dan gred bawahan macam aku, pulak tu dulu jaga bos (bukan pangkat dato), sebelah mata je dia pandang. Itupun kalau dia sudi pandang. Macam-macam tak kena. Arahan sepatah, sepatah. Muka kita tak dipandang pun. Kalau ada mistake, typo error contoh 'the' jadi 'teh' sebab tak tukar format, seminggu dia marah aku. Asyik duk ngungkit pasal tu je.

 Sesuai tempat ini untuk melapangkan fikiran.
gambar dari kacamata hitam sebab nak capture gambar awam. Sebab pakai kamera cap arnab

Beberapa hari lalu, melalui tukang penyampai yang boleh dipercayai 90%, tukang tu bercerita tentang cita-cita bos aku ni yang tak puas hati dengan sorang bos lain pangkat rendah daripada dia. Bos cakap, "K tu tak aci dapat PA senior sedangkan saya pangkat lagi tinggi, dapat PA yang bukan PA high court pun. Saya nak tukarlah dengan dia"

Tapi, dia tambah "tapi saya nak PA yang senior yang tak boleh buat kerja. Kalau dapat PA senior yang macam 2 orang sebelum ni takleh buat kerja, menderitalah saya".

Amboi banyak cekodok pulak ye. Bak mai cerita sini selepas PA dia yang pencen bulan 5 dulu, kenapa takde PA senior yang daripada Putrajaya yang memang sah-sah pool takde bos tak mintak nak kerja denganmu, bos?

Sebab kat sini macam win win situation. Bos boleh pilih PA dan PA boleh pilih bos. Best tak. Tapi hanya untuk orang yang ada kabel besar peha. Kalau setakat peha kurus tak banyak lapis lemak, tak layan. Lagi besar peha, lagi best. Ertinya, sebelum PA dihantar ke sesuatu tempat, dia boleh roger kawan-kawan yang dia kenal dan tanya "dato M camane ek? dato H garang ke? dato K okay tak? dato A baik tak?". Bila dah tahu bakal bos garang, mulalah PA sekian-sekian tak nak kat tempat tu. Strateginya ialah;
  • Menangis
  • Ugut nak bersara awal
  • Tunggu depan pintu EO/Pengarah/Pegawai setiap hari
  • MC/EL/Cuti dengan kerapnya
  • Buat surat keluarkan diri sendiri daripada tempat tu
  • Tak datang kerja
  • Terus lari
  • Pergi komplen kat Ketua atasan di Putrajaya
  • Dapatkan surat sokongan daripada bos lama
  • dan lain-lain yang dirasakan sesuai
Menangis tak nak pergi tu memang cliche. Memang senjata no.1. Menangis pergi jumpa pengarah/EO tanpa pergi dulu dan bekerja dulu kat tempat tu, tanpa rasa sendiri suasana kerja. Orang kata, tak kenal maka tak cinta. Formulanya, senang je. Kalau tak suka, tukar jelah dengan orang lain. Kita tengok siapa yang sudi. Kalau tidak PA gred bawahan ini juga yang jadi kulimu, bos.


Mancing lagi best la...

Wednesday, November 21, 2012

Cendol Bakar Bikin Panas

Minggu lepas di tengah cuaca sejuk, aku mengidam cendol. Ish, jangan terpedaya seperti namanya cendol bakar no, no, no. Saja mengidam sesaja. Sabtu beli cendol kat pasar malam Tg. Karang. Ahad pergi cendol bakar drive thru kat Kuala Selangor. Masuk je LATAR tu kan. Sebenarnya rumah aku sebelum LATAR tapi mengenangkan cendol bakar ni, redah je.

Memula terfikir apa yang dibakar. Rupanya nama arwah atuk pengusaha Cendol Bakar tu Bakar. Dan katanya lagi gula merah tu dibakar dalam proses pencairannya. Hiuh, kena jaga api betul-betul nih, kang hangus pulak kalau terleka.
 

Pendapatan aku-
  • Aku agak hangin sebab keadaan tempat parking yang tak strategik. Drive thru idea dah best tapi lambat. Lagi lambat dari drive thru mekdi. Takpelah, abaikan je. Mungkin tengah naik taraf sebab cendol bakar ni tetiba je meletup kan. Complaining aku ni bukan untuk condemn bisnes cendol bakar, tapi untuk improve cendol bakar supaya lebih mesra pengguna. Takde niat nak tabur pasir dalam periuk cendol sebab aku peminat nombor 1 cendol tau.
  • Pastu tahu jelah attitude rakyat Malaysia yang rata-rata memang pandai bawak kereta kan. Suka-suki je fikirkan kereta sendiri, tak fikirkan kereta orang kat belakang dan tepi. Yahooo, jalan LATAR jem teruk. Penangan cendol bakar. Satu line nak masuk lorong drive thru memang lintang pukang. Dah mengganggu kereta yang nak jalan terus. Gara-gara nak beli cendol. Bukan salah kedai cendol juga, tapi masuklah kereta elok-elok. Yang mana parking kat tempat parking tu pun elok-eloklah supaya tak ganggu kereta yang beratur kat drive thru.
  • Yang customer order cendol, betul-betul la order. Sepatutnya masa sebelum keluar rumah lagi dah kena fikir nak berapa cendol. Kalau 10 cendol cakap 10. Kesian tukang ambil order nak ulang alik ke kereta semata-mata nak tambah cendol lagi.
  • Yang tukang ambil order, bawaklah note. Tulis pesanan. Kalau satu order takpe, buatnya masa ulang alik tu tersepak batu ke, dah lupa semua pesanan. Kalau 10 pesanan semuanya lain-lain boleh ke ingat semua. Masa aku order, tak nampak pulak note kat tangan dia.
  • Kena baiki dan naik taraf tempat tu segera mungkin. Ubah jadi tempat yang senang nak masuk line drive thru, senang nak parking, senang nak makan dan semua yang senang-senang lah. Jangan pulak ganggu orang lain. Kereta yang nak jalan terus menyirap je kan sebab kena bagi kereta yang nak masuk lorong drive thru belok kiri dulu. Semata-mata cendol.
 


Yang paling tak best dalam banyak-banyak kejadian, masa que untuk balik semula ke rumah ada satu kejadian paling panas. Disebabkan jalan keluar kereta adalah sempit dan muat-muat satu kereta je, dengan tiba-tiba aku dengar "bergegang". Bab-bab ni memang aku tak suka. Aku masih trauma lagi dengan bunyi dentuman masa kereta kemalangan tahun lepas, memang darah naik ke muka terus. Spontan tanya suami kenapa, kenapa.Yang aku nampak suami dah tepuk pintu kereta dan menjerit "WOI". Rupanya ada sebuah motor yang lalu tepi kereta kami. Dia dah tahu motor pun takkan muat tapi diredah jugak. Nasib baik dia tak tergolek dalam parit tepi tu. Tapi nasib buruk pula bagi kami, kereta tercalar 45cm lebih panjangnya.

Lebih menyedihkan lagi mamat yang naik motor tu langsung tak menoleh ke belakang, tak berhentikan motor dan lebih tragik tak minta maaf kat kami pun. Terkilan betul. Sedih berganda-ganda sedih sebab perangai mamat tu yang tak bertanggungjawab macam tu. Takkanlah kami nak penampor dia, takkan pulak nak mintak dia duit untuk betulkan tu. Nak dia ada rasa tanggungjawab je, mintak maaf atas ketidaksengajaan dia pergi redah jugak jalan tu walaupun dah tahu memang takleh lepas. Dua keb*d*han yang mamat tu dah buat. Melantun-lantun.

Si kawannya yang kat belakang mamat tu dah cuak. Takut nak redah. Kalau tahu mamat tu nak redah, bukak je pintu biar dia terus tercampak dalam parit. Astaghfirullah macam-macam aku fikir. Pengaruh The Expendables ni. Then suami cakap kat kawan mamat tu, "tolong 'marahkan' sikit kawan awak tu". Alahai suamiku, sopannya. Kalau aku, aku dah lepuk kepala kawan dia, biar dia rasa, then, cakap kat kawan tu "ko jangan nak jadi macam mamat tu". Pengaruh lagi. Aku dah bukak seat belt dan ready nak keluar kejar. Kononnyelah. Pengaruh movie boleh tahan ni. Pastu dah fikir kalau aku ada sniper kan bagus, tembak je kepala dia. Pulak dah pengaruh tak habis-habis. Tapi dalam hati memang membara.

So, tak berbaloi disebabkan cendol bakar RM2, kereta tercalar, hati tercakar. Disebabkan itu, sepanjang perjalanan balik aku tak minum pun cendol tu, biar je mencair kat dalam genggaman. Sensitif wooo, kalau sedut kuat-kuat cendol, nampak sangat aku macam tak kisah je dengan peristiwa cakaran maut tadi, Sentap orang kat sebelah. Ya Ampun. Sangat tak berbaloi sebab aku je yang suka cendol, suami tidak. Sentap kuasa 2. Ampun banggg. ☺

Rasa cendol bakar? Biasa-biasa sahaja. Tapi banyak variety la. Jadi, kalau nak rasa kehebatan dan alami sendiri pengalamannya (pengaruh tagline TV ke apa nih?) silalah ke cendol bakar (bukan sebab aku ada share bisnes dia tau) dan bukan juga duta cendol bakar adanya juaaaa...

Tuesday, November 20, 2012

Cuti Yang Terisi

Selamat tahun baru hijrah. 1434. Kita di bulan Muharram. Tup tup hari ni dah 6 Muharram. Cepatnyaaa. Sekejap masa berlalu. Apa azam, apa cerita dan apa aktivitinya? Satu Malaysia bercuti pada 15hb lepas. Aku cuti jugak, tapi suami tak cuti. Jadi, daripada duduk di rumah sorang-sorang mendengar letupan-letupan mercun daripada jiran yang menyambut Deepavali, baiklah aku ke Shah Alam. Boleh jugak mengasah bakat sosial dan bakat bergosip. Aha. No, no, no. Dikelilingi kawan-kawan suami (officemates) buatkan daku nak menyorok dalam bilik menara masjid je.


Bukan tak biasa dengan dorang, sorang dua tu aku dah biasa jumpa. Jumpa sebelum kahwin, semasa majlis kahwin, masa kat hospital dan lain-lain masa yang kebetulan bertembung. Tapi gitu-gitu je sebab aku ni female (feremfuan femalu). Hiks

Jadi, daripada tak buat apa-apa, baik juga menolong suami packing goody bag untuk majlis Sambutan Maal Hijrah (Ambang Maal Hijrah) yang berlangsung pada hari Rabu (14hb).


Program berjalan pada 14 (hb). Tapi 12 dan 13 kami berdua menuju masjid untuk aktiviti packing barang. Mencabar sungguh. Nasib baik dorang semua ceria macam kanak-kanak ribena, jadi kepenatan tu tak terasa sangat (tak terasa time tu, terasa time malam nanti).*Berat tu...

Malangnya, pada hari 14hb majlis berlangsung, aku tak pergi. Sebab ramai sangat makhluk Allah dari seluruh negara datang untuk majlis tu. Suami cakap, tak payah pergi la, nanti hilang dalam kepekatan manusia kat masjid tu. Umpama orang mengantuk disorongkan bantal daku setuju untuk tidak ikut serta. Sebab memang mengantuk pun. Apa lagi, tidurlah aku di rumahhh.


Beribu-ribu goody bag nak diedar masa hari kejadian. Jadi tugasannya, masukkan majalah, kalendar, car sticker, aturcara, doa dan lain-lain lagi dalam goody bag tu. Nampak macam senang tapi macam nak tercabut bahu daku. Tetiba je tulang belakang jadi sengal-sengal.
 
Eh mana boleh tidur ye tak. Banyak baju. Kemas rumah. Tapi tak berani nak sapu kat luar rumah, takut kena mercun. Hai, kiri kanan depan belakang jiran yang menyambut Deepavali. Memang dorang ni main mercun sampai setahun ke? Aku memang anti dengan orang main mercun tak kiralah dia bangsa apa pun. Kalau dia tu melayu, lagilah aku anti beribu kali ganda dekat dia. Aku tak main mercun time raya dan bila-bila time pun. Boleh tanya kat budak-budak kat kampung kalau main mercun depan rumah aku macamana nasib dorang semua. Marah ni. Bila dengar je mercun tu kan, rasa macam arghhh nak pecah jantung. Tapi redha jelah, bila penat nanti dorang berentilah. Nak buat macamana, dah nama pun hidup bermasyarakat, hidup berjiran. Kalau menceceh lebih-lebih nanti orang cakap "pergi duduk dalam gualah".

I'm fat and I'm know it. It's fat fact.

Monday, November 19, 2012

Struggle

Salam hijrah 1434. Panjang cuti daaa. Cuti panjang sampai jadi lemau. Ahad je menangis mengenangkan nak datang kerja di KL sorang-sorang. Jumaat je happy tapi Ahad menangis lagi. Payah.

Anak Si Abu yang tinggal lagi dua tu dah mati. Tak panjang umur. Takpelah, first time kan. Belum pandai nak jaga baby lagi Si Abu ni. Lain kali kerja keras lagi tau Abu. Struggle Abu, struggle.

Bermula hari ini dan selama beberapa hari lagi, adik bongsu aku kesayangan aku sepanjang hayat akan menghadapi peperiksaan STPM. Risau pulak aku. Kesian dia. Eh apa pulak nak kesian, sepatutnya aku bangga. Bangga nih sampai kembang lubang hidung. Adikku yang terrer giler. Lagi terrer daripada aku. SPM aritu 7A, dia cakap dia bagi sorang satu kepada ahli keluarga. Bagus dik, jadilah adiwira kepada keluarga kita. Struggle Dik, struggle.

Adik.
Hari ini macam tak habis lagi lemaunya. Kuatkan semangat untuk datang kerja. Hari-hari lemau payah, parah. Struggle. Hari ini pakai biru, semoga terus blue semangatnya.

Ukur meja, ukur meja. Krohhh...

Friday, November 9, 2012

Apa Stress?

Apakah tanda-tanda kamu sebenarnya mengalami stress? Ianya apabila-

  • Tak boleh dengar bunyi telefon - rasa nak campak telefon. Lagi-lagi kalau lawyer atau bos yang telefon selang 1 minit.
  • Rasa nak baling stapler kalau dawai kokot dah habis. Lagi-lagi kalau sebelum tu opismet yang habiskannya.
  • Kertas habis dalam mesin fotostat/printer. Lagi-lagi time tu bos nak cepat/lawyer tengah tunggu
  • Masa order waffle, 5 minit kemudian tetiba ada mamat baru sampai dan baru order tapi dia dapat dulu - rasa macam nak terbalikkan meja je meja kakak tu.
Apa lagi yang membuatkan anda stress?

Dan cara aku nak hilangkan stress, ianya adalah-

  • Istighfar sebab kalau stress teruk nanti kena penyakit pulak
  • Tarik nafas dan hembus kuat-kuat
  • Senyum
  •  Melukis ke
 
  •  Belai arnab ke
  • Belai suami ke. Hahahaha
 Apa pulak penyelesaian stress anda? Cer citer, cer citer

 

Thursday, November 8, 2012

Hujan Oh Banjir

Minggu lepas semasa balik ke Kuala Selangor, kami lalu depan masjid As-Syarif Meru, Klang. Banjir ooo kat situ. Paras peha betis airnya. Kedai-kedai berdekatan dengan masjid juga dinaiki air. Alkisahnya kami nak pergi makan kat kedai pakcik tu. Kuetiow dia sedappp, tapi pakcik tak niaga sebab banjir. Takdelah peluang kami nak makan kuetiow banjir tu.

 Nampak tak masjidnya kat situ nun - sinun
 
  Nampak tak kedainya kat situ tuu, sudut selera namanya
 
 Nanti hari karnival bolehlah mancing kat sini sebab air naik. Sure banyak ikan
 



Bukannya apa, 9-11/11/2012 ni ada Karnival Halal Fest 2012 di Masjid As-Syarif Meru, Klang tersebut. Doakan semoga air surut dan tidak banjir supaya karnival tersebut berjalan lancar.

Karnival ini akan bermula pada pukul 8 pagi sehingga 12 malam pada hari tersebut.  

Tuliasan di bawah ini semuanya daripada sumber http://www.youropportunityplace.net

Aktiviti-aktiviti Halal Fest Selangor 2012
  1. Dirasmikan oleh Y.A.B Dato Menteri Besar Selangor
  2. Pameran dari agensi Kerajaan Negeri Selangor
  3. Jualan produk-produk halal sehingga jam 12.00 malam
  4. Forum Sempena Hijrah
  5. Pertandingan mewarna kanak-kanak
  6. Seminar Eksekutif Halal
  7. Kempen Derma Darah
  8. Kuliah Khas Muslimah
  9. Forum Perdana : Berkat Atau Berkarat
  10. Jom Mancing As Syarif 2012
  11. Seminar Tarikat Suffiyah
  12. Persembahan Nasyid
Forum Perdana Khas Maal Hijrah (9 Nov 2012)
Panelis yang terlibat ialah Ustaz Fauzi Mustaffa, Shah Kirit Kakulal Govindji, Ustaz Aswad Nasron dan Puan Aisyah Ariffin (Artis).  Froum diadakan bersempena Sambutan Maal Hijrah dengan tajuk "Hijrah Yang Sejati". Forum bermula pada pukul 8 malam selepas Isya'. Semua dijemput hadir.

Program Khas Muslimah (10 Nov 2012)
Program khas untuk wanita muslimah bersama dengan saudari Wan Suhaili, Ustazah Ros Izanuri dan saudari Diana Amir(Artis). Program akan diadakan pada pukul 2 hingga 4 petang. Muslimat dijemput hadir.

Forum Perdana Khas (10 Nov 2012)
Panelis yang terlibat ialah Ustaz Badlishah Alauddin, Dr Nik Salida Suhaila dan Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani. Tajuk forum ialah "Berkat Atau Berkarat". Bermula pada pukul 8 selepas Isya'. Semua dijemput hadir.

Seminar Tarekat Suffiah
Seminar akan dibawa oleh Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri dan Dr Abd Manam Mohamad. Seminar akan bermula pada pukul 8 pagi sehingga 1 petang. Semua dijemput hadir.

Kuliah Maghrib UAI (11 Nov 2012)
Seperti biasa kuliah maghrib akan disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus selepas maghrib sehingga pukul 11 malam. Kepada mereka yang sentiasa mengikuti kuliah maghrib Ustaz Azhar Idrus hendaklah membawa kitab "Anak Kunci Syurga".





Jom pergi ramai-ramai. Aku nak pergi kuliah maghrib UAI je. Hehe
Poster ni lagi jelas, terang dan senang baca senang faham.

Wednesday, November 7, 2012

Meat The Bunny

Ala, kite dah bagitau la, arnab kite ni memang untuk dimakan. Jadi kawan-kawan janganlah cakap dia comel. Baka yang kita bela baka pedaging. Bila dah pedaging, sesuai la untuk dimakan. Yang baka pet yang kite tunjuk gambar tu, arnab orang lain ye. Baka pet takleh makan tau. Baka pedaging macam arnab kite tu cepat besar. Badan dia sungguh gemuk. Bila dah gemuk, cukup umur matang, boleh sembelih. Kite tak sembelih Jeri sebab dia ibu induk yang akan dijadikan baka. Nanti anak-anak dia yang matang dan gemuk nanti, kite sembelih. Dan, arnab ni semua untuk makan sendiri je, bukan untuk dijual beli.

Once again,

Jeri Gemokkk. Banyak Daging.

Tuesday, November 6, 2012

Why Always Bunny?

  Awas Kepada Sesiapa Yang Penggeli, Anda Mungkin Akan Termuntah;

Salam hari selasa. Minggu lepas kami berdua dah jadi nenek dan atok angkat kepada tiga dua ekor babies bunny. Sepatutnya lahir tiga ekor, tapi yang bongsu tu dah mati sebab tak cukup oksigen atau umur tak panjang la kan? Atau takde rezeki.

Kami tak sangka Abu boleh beranak sebab dia macam takde tanda nak beranak pun. Padahal dah lebih due date dia dah. Hubby pun dah kahwinkan Abu ngan Puteh sekali lagi sebab yang first round memang takde tanda Abu nak beranak.

Minggu lepas hari Sabtu, FIL text yang arnab dah beranak 3 ekor. Teruja betul kami berdua. Balik rumah FMIL, terus dapatkan. Ada tiga ekor menggagau kiri dan kanan. Satu daripadanya tengah survive. Paling kecik baru dilahirkan lap daripada dua ekor yang lain. Jantinanya kami tak tahu sebab kecik lagi. Haha. Yang dua ekor lagi tu dah terkeluar telinganya, dah aktif. Maksudnya dilahirkan awal maybe 1/11 kot. Sebab semua orang takde kat rumah time tu.

 Awas Kepada Sesiapa Yang Penggeli, Anda Mungkin Akan Termuntah;
 
 So, yang kecik tu dah mati

 Fakta : Arnab dilahirkan buta
kecomelan yang membutakan matanya.

 Hi. I'm Abu. I'm a mummy.

 Hi. My name is Jeri. Dua bulan akan datang I am a woman, boleh kahwin. Yahoo.
Aku pernah meriba arnab. Tapi gaya riba memang kekok benor, stay je tak gerak-gerak. Plus, takleh riba lama-lama nanti dia kencing dan poo-poo atas badan kiterrr. Lagipun, dorang akan cepat terkejut. Kalau dorang sentap, perut korang la kena cakar dulu. Haha. Sebab baka pedaging agak liar. Tahap keliaran dorang bergantung pada cara. Contoh, kalau dikurung, mereka kurang ganas. Kalau yang dibiar lepas, nasib la, mesti tak balik rumah pastu.

 Hi. My name is Dutch. Dutch Lady. Bulan depan I am a woman, boleh kahwin. Yippie.
Dutch ni behave sangat. I said, Dutch, duk diam-diam sebab nak amik gambar U. So, dia diam dan tidak berlari, setakat pose teleng kiri dan kanan saja. Bila kita usap dia, dia akan stay. Macam kucing jugak, kalau garu bawah leher dia akan terpejam-pejam mata. Haha.
Aku rasa nak cium dorang tapi setakat ni boleh menahan lagi.
 
 My name is Puteh. Hidung I gatal-gatal, jadi I pergi dapatkan suntikan untuk menghilangkan gatal-gatal.
I pergi dengan Abu tapi gambar Abu kena suntik takde, cuma ada video sahaja.

Puteh yang paling friendly. Dia akan respond kalau korang datang ke sangkar. Dia akan get attention dari korang sekerap mungkin. Bila aku dekat dengan dia, mulalah dia ke hulu ke hilir, lompat-lompat dan bediri.
Kalo korang berada jauh, dia akan tarik dawai sangkar sampai berbunyi, berkali-kali.

Nasib baik Puteh dan Abu ni behave masa nak disuntik. Langsung tak bergerak, diam je. Bagus anak mak. Hihi. Dorang disuntik sebab badan dah gatal-gatal dan asik menggaru je. 

 Haaa, masa pergi umah pakcik arnab, dalam satu kandang aku terpandang bunnies ni semua. Comel-comel. Macam-macam kaler ada. Ini baka pets. Hanya untuk dijadikan haiwan peliharaan dan bukan untuk dimakan. Warna/jenis/bulu baka arnab ini adalah pelbagai dan bercampur. Berbeza dengan baka daging yang warnanya hanya plain black, brown, white, grey (macam arnab kami).

 Awas Kepada Pencinta Arnab, Anda Mungkin Akan Termenangis dan Menggelupur;

 Bulu arnab pet adalah panjang-panjang dan fluffy. Bulu arnab yang pedaging biasa sahaja.
Tapi comel jugak sebab natang ni memang comelll. Haha.

 Kelemahan membela arnab baka pet adalah dorang senang nak kena jangkitan. Maksudnya senang cirit birit. Bila terkena je cirit, sila pastikan kamu inject dia dengan ubat. Tapi, baka pedaging juga ada yang spesis yang kurang daya tahan (cirit) jugak. Depends on baka. Sebab banyak baka sekarang dah mix.

 Khas untuk Dr Daddy ZZ yang teringin nak bela arnab, cepat la beli untuk Zayyan dan Ziyyad. Nanti Ziyyad boleh picit-picit. Arnab sesuai dibela time dorang kecik jadi, makin kecik makin jinak. Bila dorang dah kenal tuan, bunyi selipar tuan dia dari jauh pun dia dah melompat-lompat macam kanak-kanak ribena.

Alahai comelnya. Tapi anak-anak Abu dua-dua bulu hitam. Aku bajet macam Dutch la sebab dah kacuk Puteh dan Abu. Tapi takpelah, haha.

Fakta Arnab
  • Arnab kuat makan, kuat kencing dan kuat poo-poo.
  • Kadar pernafasan : 32-60 tarikan nafas seminit
  • Kadar denyutan jantung : 130-325 denyutan seminit
  • Arnab mempunyai kandungan protein paling tinggi
  • Kandungan lemak yang paling rendah hanya lebih kurang 60%
  • Panggilan arnab jantan ialah Buck
  • Panggilan arnab betina ialah Doe
  • Panggilan anak arnab ialah Kittens
  • Tempoh matang arnab betina 4-5 bulan
  • Tempoh matang arnab jantan 5-6 bulan
  • Arnab bunting selama 30-35 hari
  • Arnab boleh mengawan semula dalam masa 48 jam selepas melahirkan
  • Arnab betina mempunyai 2 rahim yang berasingan, tetapi boleh menampung  janin yang berlainan tahap matang pada masa yang sama
  • Arnab tidak boleh muntah atau memuntahkan
  • Arnab tidak berpeluh kecuali di tapak kaki sahaja
  • Arnab mengimbangi suhu badannya dengan mengunakan telinga
  • Arnab mempunyai 18 jari kaki dan kuku  - 4 jari kaki belakang dan 5 jari di kaki hadapan
  • Arnab tidak dapat bertahan dalam cuaca panas, tetapi boleh bertahan dalam cuaca sejuk
  • Terdapat 43 jenis arnab yang diluluskan oleh ARBA
  • Terdapat 5 warna mata yang diluluskan oleh ARBA – Pink (Bukan ruby atau red), Marble, Blue, Blue-Grey and Brown.
  • Arnab boleh melompat melebihi 1 meter tinggi dan 3 meter jauh
  • Telinga arnab terpanjang dimiliki oleh American Rabbit, Nipper’s Geronimo dengan ukuran 31.125 inci panjang
  • Umur arnab yang tertua direkodkan adalah 19 tahun pada masa ia mati
  • Arnab terbesar adalah seberat 26 pounds
  • Jumlah anak yang dilahirkan oleh arnab paling banyak direkodkan pada tahun 1978 dan 1999 iaitu sebanyak 24 ekor
  • Terdapat 150 jenis warna arnab
  • Arnab tidak dapat melihat dengan kedua dua matanya dan dilahirkan buta dan tidak berbulu
  • Anak arnab buka mata pada hari ke 10
  • Arnab akan menghasilkan bunyi "purr" bila gembira
  • Arnab suka mengunyah dan sediakan benda keras dalam sangkar
  • Arnab boleh dilatih menggunakan tandas
  • Arnab hanya menyusukan anak sekali sehari dan ini dilakukan hanya apabila arnab merasa selamat untuk masuk kedalam sarangnya.
  • Tempoh henti menyusu 4-7 minggu
  • Anak arnab menyusu 5 minit sehari
  • Di dunia ni, arnab mempunyai 45 baka sahaja dan 72 spesis yang dikenalpasti
  • Arnab tak suka didukung
  • Setiap ekor arnab mempunyai personaliti yang berbeza
  • Selain bunyi siulan, arnab juga boleh menghasilkan pelbagai bunyi 
  • Arnab mempunyai 3 deria bau: dubur, dagu dan hidung 
  • Arnab boleh melihat ke belakang tanpa memusingkan kepala
  • Arnab bukan jenis haiwan yg boleh dimandikan. Arnab akan mudah mati jika terkena air.
  • Arnab mempunyai 28 batang gigi yang sentiasa tumbuh
  • Arnab boleh menghasilkan 20-40 ekor anak setahun 
  • Arnab yang gembira adalah arnab yg melompat, berpusing-pusing dan berlari
  • Arnab yang stress akan menghasilkan najis yang lembik, arnab yg gembira akan menghasilkan najis yang berketul bulat. 
  • Kelajuan kunyahan arnab ialah 120 kali kunyah dalam masa seminit
  • Arnab mampu mengunyah 17,000 tunas pokok dalam seminit
  • Elakkan bagi sayur-sayuran yang sebarangan kepada arnab
  • Albert Einstein, Angelina Jolie, Brad Pitt , Bob Hope – kesemua mereka lahir pada Tahun Arnab
  • 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 dan 2011 and so on...
 Cara pegang arnab
 Cara betul

 Cara salah
*terbalik hati dia-"orang tua selalu cakap macamtu"

Sos : Arnab Impian

Friday, November 2, 2012

MC, Kursus, Cuti, Yay

Jabatan dah arahkan supaya kursus mesti cukup 7 hari setahun. 7 hari dirasakan payahnya nak achieve. Susahnya nak tinggalkan kerja. Kaki bagai dirantai kat kaki meja (berapa banyak kaki daaa). Bukan bos tak kasi keluar, tapi aku yang payah melepaskan kerja. (gaya efisyen benor, nampok benor penipunyeee).

Macam jugak MC. Tahun 2010 je yang aku dapat MC dua hari, itu pun terpaksa sebab mata merah menyala. Kalau bukan ada orang yang pandang slack kat aku, boleh postponed daripada pergi klinik. Tapi semua mandang aku, takleh jadi ni. Tahun ni ada 1 hari MC sebab tak larat sangat demam panas. Tahun lepas pulak pecah rekod pergi klinik selepas seminggu demam panas-sejuk tak kebah-kebah. Pergi pulak hari Jumaat, petang. Esoknya Sabtu doc suruh pergi HKL sebab suspect dengue. Gilerrr. Sabtu Ahad pulak tu. Isnin depan elok je pergi kerja.

Sama jugak dengan cuti. Payah benor nak cuti. Dululah, masa baru-baru masuk kerja. Sekarang dah tukar department yang bos pun high class, maleh nak melayan dia lebih-lebih, Siap dia boleh cakap "sekarang I dah tak pening pasal secretary I dah". Masalah problemnya aku yang pening pasal dia. Sekarang mesti cuti. Mesti. Tidak syak lagi. Dua bulan sekali mesti cuti.

Teringat pulak tahun 2011, yang kejadian kemalangan. Cuti aku kan zero. Siap pikir nak beli MC tu. Tapi nak pergi jumpa doc (walaupun MC beli), kenalah pikir satu strategi bernas. Siap call kakak staf supply MC swasta tu. Sebab dia terer kan. So, dia cadangkan aku untuk "buat-buat sakit mata".

Ko taruk bedak dalam mata ko. Atau ko sembur perfume dalam mata.
Aku terbayang 2010 mata aku berdarah, lagi nak sembur-sembur mata. Nasib baik cadangan dia 'letak bedak @ perfume, kalau letak cili?'

Serentak itu aku teringat baru sehari sebelum perbualan, aku spray perfume kat celah ketiak, aku tak perasan corong spray hala mata, menggagau giler pedih. Aku sengih. Aku cerita kat kakak tu, "Eh, semalam baru aku terspray mata aku"

Dan aku pun tanya dia, "Nak spray dulu mata aku, ke nak spray bila dah depan pintu klinik? Kang kalau aku spray sekarang, menggagau pulak aku nak berjalan ke klinik, satu hal pulak. Dah tak nampak jalan di dunia"

Kakak tu gelak sampai 2 minit lebih. Penat aku tunggu. Aku dalam kecemasan pun dia sibuk nak gelak lagi.

OK merepek. Daripada nak tunjuk gambar kursus sampai kemana-mana dah. Aku bagi idea kat korang untuk hujung minggu ni,

Regency Hotel Tanjung Tuan, Post Dickson, N9

 Aktiviti luar. Membina castle.

 Duyung versi jantan. Kesiannn. Inilah castle kumpulan kami.

 Pemandangan dari atas bilik hotel


 Awan Ell.

 Alah, nak jugak.



 Tuan rumah mesti masukkkk.

Kursus sampai terburai kasut. Hebat sungguh