Ikut Belakang

Friday, November 23, 2012

Besar Punya


Terbaru Jeri.

Busy sikit nih, sorry ye. Nanti kita blog jogging bila ada masa nanti.

Thursday, November 22, 2012

Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin

Kau tak nak, aku pun tak ingin. Kasar bunyinya. Tapi itulah kenyataan. Ada kawan-kawan yang menambah "aku 200x lagi tak ingin".

Alkisahnya pasal bosses-secretary (PA) sebenarnya. Ada bosses yang terlalu memilih PA. Ada bos yang nak PA grade atas (senior) sedangkan berapa kerat je PA senior, semua dah ada bos masing-masing. Yang ada cuma PA gred bawah macam aku ni je, itu pun kena tarik dari sesyen.

Sebelum aku kat tempat sekarang, 3 orang bersilih ganti dalam masa seminggu. Ada datang sehari pastu esok tak datang. Ganti orang lain pastu orang kedua MC, pastu orang ketiga datang setengah hari pastu nama aku yang naik. Dalam masa seminggu tu. Memang pecah rekod. Sebelum 3 orang ni, dah 3 orang juga yang jadi PA bos. Sorang lari, sorang dah pencen kebetulannya dan yang paling lama, pun baru pencen bulan 5 lepas. Tapi yang pencen tu bukan berhidmat dengan bos dari sampai dia pencen.

Memula aku kat sini, dia punya angin melintang memang dasyat. Caci-maki memang hari-hari. Maklumlah, bila orang baru dan gred bawahan macam aku, pulak tu dulu jaga bos (bukan pangkat dato), sebelah mata je dia pandang. Itupun kalau dia sudi pandang. Macam-macam tak kena. Arahan sepatah, sepatah. Muka kita tak dipandang pun. Kalau ada mistake, typo error contoh 'the' jadi 'teh' sebab tak tukar format, seminggu dia marah aku. Asyik duk ngungkit pasal tu je.

 Sesuai tempat ini untuk melapangkan fikiran.
gambar dari kacamata hitam sebab nak capture gambar awam. Sebab pakai kamera cap arnab

Beberapa hari lalu, melalui tukang penyampai yang boleh dipercayai 90%, tukang tu bercerita tentang cita-cita bos aku ni yang tak puas hati dengan sorang bos lain pangkat rendah daripada dia. Bos cakap, "K tu tak aci dapat PA senior sedangkan saya pangkat lagi tinggi, dapat PA yang bukan PA high court pun. Saya nak tukarlah dengan dia"

Tapi, dia tambah "tapi saya nak PA yang senior yang tak boleh buat kerja. Kalau dapat PA senior yang macam 2 orang sebelum ni takleh buat kerja, menderitalah saya".

Amboi banyak cekodok pulak ye. Bak mai cerita sini selepas PA dia yang pencen bulan 5 dulu, kenapa takde PA senior yang daripada Putrajaya yang memang sah-sah pool takde bos tak mintak nak kerja denganmu, bos?

Sebab kat sini macam win win situation. Bos boleh pilih PA dan PA boleh pilih bos. Best tak. Tapi hanya untuk orang yang ada kabel besar peha. Kalau setakat peha kurus tak banyak lapis lemak, tak layan. Lagi besar peha, lagi best. Ertinya, sebelum PA dihantar ke sesuatu tempat, dia boleh roger kawan-kawan yang dia kenal dan tanya "dato M camane ek? dato H garang ke? dato K okay tak? dato A baik tak?". Bila dah tahu bakal bos garang, mulalah PA sekian-sekian tak nak kat tempat tu. Strateginya ialah;
  • Menangis
  • Ugut nak bersara awal
  • Tunggu depan pintu EO/Pengarah/Pegawai setiap hari
  • MC/EL/Cuti dengan kerapnya
  • Buat surat keluarkan diri sendiri daripada tempat tu
  • Tak datang kerja
  • Terus lari
  • Pergi komplen kat Ketua atasan di Putrajaya
  • Dapatkan surat sokongan daripada bos lama
  • dan lain-lain yang dirasakan sesuai
Menangis tak nak pergi tu memang cliche. Memang senjata no.1. Menangis pergi jumpa pengarah/EO tanpa pergi dulu dan bekerja dulu kat tempat tu, tanpa rasa sendiri suasana kerja. Orang kata, tak kenal maka tak cinta. Formulanya, senang je. Kalau tak suka, tukar jelah dengan orang lain. Kita tengok siapa yang sudi. Kalau tidak PA gred bawahan ini juga yang jadi kulimu, bos.


Mancing lagi best la...

Tuesday, November 20, 2012

Cuti Yang Terisi

Selamat tahun baru hijrah. 1434. Kita di bulan Muharram. Tup tup hari ni dah 6 Muharram. Cepatnyaaa. Sekejap masa berlalu. Apa azam, apa cerita dan apa aktivitinya? Satu Malaysia bercuti pada 15hb lepas. Aku cuti jugak, tapi suami tak cuti. Jadi, daripada duduk di rumah sorang-sorang mendengar letupan-letupan mercun daripada jiran yang menyambut Deepavali, baiklah aku ke Shah Alam. Boleh jugak mengasah bakat sosial dan bakat bergosip. Aha. No, no, no. Dikelilingi kawan-kawan suami (officemates) buatkan daku nak menyorok dalam bilik menara masjid je.


Bukan tak biasa dengan dorang, sorang dua tu aku dah biasa jumpa. Jumpa sebelum kahwin, semasa majlis kahwin, masa kat hospital dan lain-lain masa yang kebetulan bertembung. Tapi gitu-gitu je sebab aku ni female (feremfuan femalu). Hiks

Jadi, daripada tak buat apa-apa, baik juga menolong suami packing goody bag untuk majlis Sambutan Maal Hijrah (Ambang Maal Hijrah) yang berlangsung pada hari Rabu (14hb).


Program berjalan pada 14 (hb). Tapi 12 dan 13 kami berdua menuju masjid untuk aktiviti packing barang. Mencabar sungguh. Nasib baik dorang semua ceria macam kanak-kanak ribena, jadi kepenatan tu tak terasa sangat (tak terasa time tu, terasa time malam nanti).*Berat tu...

Malangnya, pada hari 14hb majlis berlangsung, aku tak pergi. Sebab ramai sangat makhluk Allah dari seluruh negara datang untuk majlis tu. Suami cakap, tak payah pergi la, nanti hilang dalam kepekatan manusia kat masjid tu. Umpama orang mengantuk disorongkan bantal daku setuju untuk tidak ikut serta. Sebab memang mengantuk pun. Apa lagi, tidurlah aku di rumahhh.


Beribu-ribu goody bag nak diedar masa hari kejadian. Jadi tugasannya, masukkan majalah, kalendar, car sticker, aturcara, doa dan lain-lain lagi dalam goody bag tu. Nampak macam senang tapi macam nak tercabut bahu daku. Tetiba je tulang belakang jadi sengal-sengal.
 
Eh mana boleh tidur ye tak. Banyak baju. Kemas rumah. Tapi tak berani nak sapu kat luar rumah, takut kena mercun. Hai, kiri kanan depan belakang jiran yang menyambut Deepavali. Memang dorang ni main mercun sampai setahun ke? Aku memang anti dengan orang main mercun tak kiralah dia bangsa apa pun. Kalau dia tu melayu, lagilah aku anti beribu kali ganda dekat dia. Aku tak main mercun time raya dan bila-bila time pun. Boleh tanya kat budak-budak kat kampung kalau main mercun depan rumah aku macamana nasib dorang semua. Marah ni. Bila dengar je mercun tu kan, rasa macam arghhh nak pecah jantung. Tapi redha jelah, bila penat nanti dorang berentilah. Nak buat macamana, dah nama pun hidup bermasyarakat, hidup berjiran. Kalau menceceh lebih-lebih nanti orang cakap "pergi duduk dalam gualah".

I'm fat and I'm know it. It's fat fact.

Wednesday, November 7, 2012

Meat The Bunny

Ala, kite dah bagitau la, arnab kite ni memang untuk dimakan. Jadi kawan-kawan janganlah cakap dia comel. Baka yang kita bela baka pedaging. Bila dah pedaging, sesuai la untuk dimakan. Yang baka pet yang kite tunjuk gambar tu, arnab orang lain ye. Baka pet takleh makan tau. Baka pedaging macam arnab kite tu cepat besar. Badan dia sungguh gemuk. Bila dah gemuk, cukup umur matang, boleh sembelih. Kite tak sembelih Jeri sebab dia ibu induk yang akan dijadikan baka. Nanti anak-anak dia yang matang dan gemuk nanti, kite sembelih. Dan, arnab ni semua untuk makan sendiri je, bukan untuk dijual beli.

Once again,

Jeri Gemokkk. Banyak Daging.

Tuesday, November 6, 2012

Why Always Bunny?

  Awas Kepada Sesiapa Yang Penggeli, Anda Mungkin Akan Termuntah;

Salam hari selasa. Minggu lepas kami berdua dah jadi nenek dan atok angkat kepada tiga dua ekor babies bunny. Sepatutnya lahir tiga ekor, tapi yang bongsu tu dah mati sebab tak cukup oksigen atau umur tak panjang la kan? Atau takde rezeki.

Kami tak sangka Abu boleh beranak sebab dia macam takde tanda nak beranak pun. Padahal dah lebih due date dia dah. Hubby pun dah kahwinkan Abu ngan Puteh sekali lagi sebab yang first round memang takde tanda Abu nak beranak.

Minggu lepas hari Sabtu, FIL text yang arnab dah beranak 3 ekor. Teruja betul kami berdua. Balik rumah FMIL, terus dapatkan. Ada tiga ekor menggagau kiri dan kanan. Satu daripadanya tengah survive. Paling kecik baru dilahirkan lap daripada dua ekor yang lain. Jantinanya kami tak tahu sebab kecik lagi. Haha. Yang dua ekor lagi tu dah terkeluar telinganya, dah aktif. Maksudnya dilahirkan awal maybe 1/11 kot. Sebab semua orang takde kat rumah time tu.

 Awas Kepada Sesiapa Yang Penggeli, Anda Mungkin Akan Termuntah;
 
 So, yang kecik tu dah mati

 Fakta : Arnab dilahirkan buta
kecomelan yang membutakan matanya.

 Hi. I'm Abu. I'm a mummy.

 Hi. My name is Jeri. Dua bulan akan datang I am a woman, boleh kahwin. Yahoo.
Aku pernah meriba arnab. Tapi gaya riba memang kekok benor, stay je tak gerak-gerak. Plus, takleh riba lama-lama nanti dia kencing dan poo-poo atas badan kiterrr. Lagipun, dorang akan cepat terkejut. Kalau dorang sentap, perut korang la kena cakar dulu. Haha. Sebab baka pedaging agak liar. Tahap keliaran dorang bergantung pada cara. Contoh, kalau dikurung, mereka kurang ganas. Kalau yang dibiar lepas, nasib la, mesti tak balik rumah pastu.

 Hi. My name is Dutch. Dutch Lady. Bulan depan I am a woman, boleh kahwin. Yippie.
Dutch ni behave sangat. I said, Dutch, duk diam-diam sebab nak amik gambar U. So, dia diam dan tidak berlari, setakat pose teleng kiri dan kanan saja. Bila kita usap dia, dia akan stay. Macam kucing jugak, kalau garu bawah leher dia akan terpejam-pejam mata. Haha.
Aku rasa nak cium dorang tapi setakat ni boleh menahan lagi.
 
 My name is Puteh. Hidung I gatal-gatal, jadi I pergi dapatkan suntikan untuk menghilangkan gatal-gatal.
I pergi dengan Abu tapi gambar Abu kena suntik takde, cuma ada video sahaja.

Puteh yang paling friendly. Dia akan respond kalau korang datang ke sangkar. Dia akan get attention dari korang sekerap mungkin. Bila aku dekat dengan dia, mulalah dia ke hulu ke hilir, lompat-lompat dan bediri.
Kalo korang berada jauh, dia akan tarik dawai sangkar sampai berbunyi, berkali-kali.

Nasib baik Puteh dan Abu ni behave masa nak disuntik. Langsung tak bergerak, diam je. Bagus anak mak. Hihi. Dorang disuntik sebab badan dah gatal-gatal dan asik menggaru je. 

 Haaa, masa pergi umah pakcik arnab, dalam satu kandang aku terpandang bunnies ni semua. Comel-comel. Macam-macam kaler ada. Ini baka pets. Hanya untuk dijadikan haiwan peliharaan dan bukan untuk dimakan. Warna/jenis/bulu baka arnab ini adalah pelbagai dan bercampur. Berbeza dengan baka daging yang warnanya hanya plain black, brown, white, grey (macam arnab kami).

 Awas Kepada Pencinta Arnab, Anda Mungkin Akan Termenangis dan Menggelupur;

 Bulu arnab pet adalah panjang-panjang dan fluffy. Bulu arnab yang pedaging biasa sahaja.
Tapi comel jugak sebab natang ni memang comelll. Haha.

 Kelemahan membela arnab baka pet adalah dorang senang nak kena jangkitan. Maksudnya senang cirit birit. Bila terkena je cirit, sila pastikan kamu inject dia dengan ubat. Tapi, baka pedaging juga ada yang spesis yang kurang daya tahan (cirit) jugak. Depends on baka. Sebab banyak baka sekarang dah mix.

 Khas untuk Dr Daddy ZZ yang teringin nak bela arnab, cepat la beli untuk Zayyan dan Ziyyad. Nanti Ziyyad boleh picit-picit. Arnab sesuai dibela time dorang kecik jadi, makin kecik makin jinak. Bila dorang dah kenal tuan, bunyi selipar tuan dia dari jauh pun dia dah melompat-lompat macam kanak-kanak ribena.

Alahai comelnya. Tapi anak-anak Abu dua-dua bulu hitam. Aku bajet macam Dutch la sebab dah kacuk Puteh dan Abu. Tapi takpelah, haha.

Fakta Arnab
  • Arnab kuat makan, kuat kencing dan kuat poo-poo.
  • Kadar pernafasan : 32-60 tarikan nafas seminit
  • Kadar denyutan jantung : 130-325 denyutan seminit
  • Arnab mempunyai kandungan protein paling tinggi
  • Kandungan lemak yang paling rendah hanya lebih kurang 60%
  • Panggilan arnab jantan ialah Buck
  • Panggilan arnab betina ialah Doe
  • Panggilan anak arnab ialah Kittens
  • Tempoh matang arnab betina 4-5 bulan
  • Tempoh matang arnab jantan 5-6 bulan
  • Arnab bunting selama 30-35 hari
  • Arnab boleh mengawan semula dalam masa 48 jam selepas melahirkan
  • Arnab betina mempunyai 2 rahim yang berasingan, tetapi boleh menampung  janin yang berlainan tahap matang pada masa yang sama
  • Arnab tidak boleh muntah atau memuntahkan
  • Arnab tidak berpeluh kecuali di tapak kaki sahaja
  • Arnab mengimbangi suhu badannya dengan mengunakan telinga
  • Arnab mempunyai 18 jari kaki dan kuku  - 4 jari kaki belakang dan 5 jari di kaki hadapan
  • Arnab tidak dapat bertahan dalam cuaca panas, tetapi boleh bertahan dalam cuaca sejuk
  • Terdapat 43 jenis arnab yang diluluskan oleh ARBA
  • Terdapat 5 warna mata yang diluluskan oleh ARBA – Pink (Bukan ruby atau red), Marble, Blue, Blue-Grey and Brown.
  • Arnab boleh melompat melebihi 1 meter tinggi dan 3 meter jauh
  • Telinga arnab terpanjang dimiliki oleh American Rabbit, Nipper’s Geronimo dengan ukuran 31.125 inci panjang
  • Umur arnab yang tertua direkodkan adalah 19 tahun pada masa ia mati
  • Arnab terbesar adalah seberat 26 pounds
  • Jumlah anak yang dilahirkan oleh arnab paling banyak direkodkan pada tahun 1978 dan 1999 iaitu sebanyak 24 ekor
  • Terdapat 150 jenis warna arnab
  • Arnab tidak dapat melihat dengan kedua dua matanya dan dilahirkan buta dan tidak berbulu
  • Anak arnab buka mata pada hari ke 10
  • Arnab akan menghasilkan bunyi "purr" bila gembira
  • Arnab suka mengunyah dan sediakan benda keras dalam sangkar
  • Arnab boleh dilatih menggunakan tandas
  • Arnab hanya menyusukan anak sekali sehari dan ini dilakukan hanya apabila arnab merasa selamat untuk masuk kedalam sarangnya.
  • Tempoh henti menyusu 4-7 minggu
  • Anak arnab menyusu 5 minit sehari
  • Di dunia ni, arnab mempunyai 45 baka sahaja dan 72 spesis yang dikenalpasti
  • Arnab tak suka didukung
  • Setiap ekor arnab mempunyai personaliti yang berbeza
  • Selain bunyi siulan, arnab juga boleh menghasilkan pelbagai bunyi 
  • Arnab mempunyai 3 deria bau: dubur, dagu dan hidung 
  • Arnab boleh melihat ke belakang tanpa memusingkan kepala
  • Arnab bukan jenis haiwan yg boleh dimandikan. Arnab akan mudah mati jika terkena air.
  • Arnab mempunyai 28 batang gigi yang sentiasa tumbuh
  • Arnab boleh menghasilkan 20-40 ekor anak setahun 
  • Arnab yang gembira adalah arnab yg melompat, berpusing-pusing dan berlari
  • Arnab yang stress akan menghasilkan najis yang lembik, arnab yg gembira akan menghasilkan najis yang berketul bulat. 
  • Kelajuan kunyahan arnab ialah 120 kali kunyah dalam masa seminit
  • Arnab mampu mengunyah 17,000 tunas pokok dalam seminit
  • Elakkan bagi sayur-sayuran yang sebarangan kepada arnab
  • Albert Einstein, Angelina Jolie, Brad Pitt , Bob Hope – kesemua mereka lahir pada Tahun Arnab
  • 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 dan 2011 and so on...
 Cara pegang arnab
 Cara betul

 Cara salah
*terbalik hati dia-"orang tua selalu cakap macamtu"

Sos : Arnab Impian

Thursday, November 1, 2012

Semanis Kurma

Assalamualaikum.

Semasa kami ditimpa musibah, suami kemalangan pada Disember 2011, aku cuba untuk kuat. Kuatkan diri, kuatkan semangat. Menangis di depan kawan hanya sekali iaitu selepas dapat panggilan dari suami semasa kejadian. Selepas itu aku langsung tidak menangis lagi depan mereka. Depan ibu bapa pun. Dan depan sesiapa sahaja, kecuali depan suami (kerana tidak sengaja).

Pada fikirku, tangis dan air mata aku hanya untuk aku sendiri. Keruntunan hati yang tiada perkataan diterjemah. Selama 20 hari di hospital, perhubungan aku dengan bos (bekas bos) amat dingin. Permohonan untuk bercuti 3 bulan dengan 1/2 gaji ditarik-tali. Nyaris aku di 'show cause' ketika itu. Aku dimarah, ditengking dan dijerit melalui telefon depan suami yang terlantar sakit. Hai, itulah terkeluarnya air mata tanpa sengaja tu.

Bayangkan apa rasa perasaan ketika kita dapat tahu berita sedih? Tahu untuk berfikir jauh dan ke depan dengan rancangan-rancangan kritis? Aku, diri aku ketika itu tidak terkutis. Kosong bak kata Najwa Latif. Blank bak kata Uncle Sam. Black bak nama Protoge Mas Idayu.

Malang juga ketika itu cuti aku tidak berbaki. Telur ayam. Sebab aku dah isi dengan cuti kerana kemalangan kereta yang disodok orang dari depan. Seminggu cuti rehat menghilangkan lebam di kiri dan kanan pinggang, di bahu dan lain-lain tempat. Juga hilang kereta masuk workshop 3 bulan baru siap.

Rentetan itu, hubungan aku dengan bekas bos tergoyah sedikit. Bukanlah sebelum itu bertepuk tampar laga-laga perut tapi cukuplah untuk kami menjaga kebajikan sesama sendiri. Justeru, dengan kemalangan kedua (suami), hubungan dengan bekas bos hancur lebur. Patah. Patah seperti patahnya tulang peha, lengan, jari kaki si suami.

Aku dipaksa hadir ke pejabat untuk melunaskan surat yang dikatakan kontroversi. Dipaksa untuk berada di pejabat selama mana surat permohonan belum diluluskan. Dipaksa untuk meninggalkan suami yang tidak berdaya di katil hospital dengan tiada upaya untuk menegakkan badan walau sedikit. Walaupun ada nurse yang boleh menolong tapi hanya sedikit ihsan yang ada dalam diri mereka walau mereka dilatih memang untuk 'nurse' pesakit sekalian.

Dan aku disambut oleh wajah bekas bos yang mendatar. Masam. Berkerut. Selain intonasi yang tidak sedap didengar. Aku menyelesaikan surat permohonan. Dihujung pertemuan aku dititip, "orang lelaki memang manja, jangan layan sangat". Dah sakit, siapa yang tak manja? Aku kalau demam masa bujang dulu pun nak mak mandikan, mak suapkan. #dang.

Pada hemat aku, budi bicara yang dicanang-canang tidak lagi relevan untuk isu ini. Untuk apa aku mohon cuti? Untuk menjaga suami yang sakit. Untuk menjaga suami yang sakit memerlukan semangat yang kuat. Tapi aku tidaklah sekuat mana. Untuk menjaga suami yang sakit, aku tidak boleh datang bekerja. Prestasi kerja aku zero. Kalau aku pergi kerja, suami di hospital, setiap pagi aku lambat, setiap petang aku balik awal. Esok datang, lusa tak datang. Datang kerja tidur kat meja, datang kerja bergayut dengan suami, datang kerja tak buat kerja, datang kerja tapi kerja tak siap. Aku marah dengan ketua jabatan, aku marah dengan pengurusan. #stupido.


Tiga bulan masa berlalu, cuti dah habis dengan jayanya. Surat kelulusan cuti separuh gaji yang aku mohon, baru aku dapat 3 hari selepas masuk bekerja. Bayangkan.

Dua bulan selepas aku masuk kerja, hubungan aku dengan bos aku pilih jalan selamat. Hangat-hangat tahi ayam je. Aku yang menjauh. Sebab sedar gap, sedar pangkat, sedar taraf, sedar kufu. Sedar diri. Sebenarnya masih sentap. Parut tak hilang. Pakai bio oil pun tak hilang. #akutaknakhilangkan.

Dua bulan selepas aku masuk kerja, aku dipinjamkan ke department lain. High court (mahkamah tinggi). Sehingga hari ini aku masih dipinjamkan di sini. Jadi, aku bertukar bos.

Dua bulan lepas, aku dapat berita bekas bos kemalangan bersama anak kecilnya dan juga kereta barunya. Alhamdulillah, semuanya selamat. Hanya kereta yang parah. Tapi emosi bekas bos bercelaru. Dimarahi oleh suaminya, kerana kereta mewah baru rosak teruk. Bekas bos hilang pengangkutan. Tumpang orang datang ke pejabat, suami dia tak mahu hantar. Usai dari pertemuan aku dengan bekas bos, dia menitipkan, "sekurang-kurangnya saya tahu siapa yang sayang saya". Aku jawab yakin, "takpe puan, saya sayangkan puan".

Semasa aidiladha lepas, bekas bos dan suami kemalangan lagi. Nauzubillah. Kereta parah.

Allah berfirman,

'ALLAH tidak memberi kesusahan kepada seorang hamba melainkan yang terdaya olehnya ( Al-Baqarah : 286)'

'Sesungguhnya besarnya ganjaran itu dinilai pada besarnya bala yang menimpa. Dan sesungguhnya ALLAH itu apabila mencintai sesuatu kaum, maka mereka akan diberi dugaan. Oleh sebab itu, barang siapa yang redha dengan ujian yang menimpa, dia akan memperoleh keredhaan ALLAH dan barangsiapa yang tidak padanya kemurkaan ALLAH. (Hadis riwayat Al-Tarmidzi)'

Tulis nama atas batu, eh pasir. 
Eh, tengah cari remis ni.