Ikut Belakang

Tuesday, March 19, 2013

Alkisahnya

Assalamualaikum. Sejahtera ke atas semua yang masih lagi datang jenguk-jenguk blog ni walaupun selalu diabaikan oleh tuannya sendiri. Tuannya datang kejap-kejap je, jenguk-jenguk blog kawan-kawan yang tersempat, jalan-jalan kejap dan esok lusa tulat langsung tak jengah. Senang cakap, sekali seminggu kot. Padahal duduk je atas kerusi, sambil tangan gerak-gerak mouse, pun masih penat? Hiks.

Masih berkisar entri Projek RM. Last para, ada projek besar yang menunggu kami. Eheh. Malulah pulak nak cakap. Ada ke yang peduli. Tapi, setiap entri yang saya tulis tetap ada penggemarnya, yang sangat setia tinggalkan komen.

Pertama sekali kami sekeluarga mengucapkan banyak-banyak syukur dengan apa yang kami lalui sekarang. Banyak manis dan pahit bergilir datang dalam hidup, akhirnya dengan berkat doa dan usaha serta izinNya, saya dan suami sekeluarga sedang menanti kelahiran seorang anak pada bulan Julai 2013, Insya Allah. Setahun lebih kami tunggu. Alhamdulillah. Benar setiap kata-kata Allah, diberikan setiap hamba itu dugaan kecil sebelum datangnya kesenangan yang melimpah ruah. Cuma sebagai hambaNya, kita kena banyak bersabar. Rezeki itu datang dalam pelbagai cara. Selama hidup ini, rezeki kami tak pernah putus. Hebatnya kuasa Allah. Diberikan kami rezeki melalui anak nanti, melimpah ruahlah lagi rezeki yang berganda-ganda buat kami. Alhamdulillah dan Insya Allah semoga hati kami tidak lalai.

Sekarang baby sihat, dah masuk 21 minggu. Saya tak reti nak kira berapa bulan, sebab kalau 21 minggu macam dah masuk 6 bulan kan cuma exact 6 bulan ialah pada 24 minggu. Jadi, macam 5 bulan 1 minggu is also correct? Dan, kalau nak kira 6 bulan, dari 21 minggu sampai 24 minggu ialah 6 bulan. So, orang tanya dah berapa bulan? Bagitau je 6 bulan, takkanlah orang yang sama akan tanya soalan tu tiap-tiap minggu. Kecuali short term memory loss. Aaaaaaagh. Haha. Itulah pasal selalu corot dalam Maths. Terpaksa bertarung dengan theory and hypothesis yang kadang-kadang tak berapa nak logic.

Dan Julai adalah bulan Ramadhan. Mungkin pertengahan. Bulan depannya ialah Syawal. Yang syoknya, saya boleh cuti raya lama. Tahun lepas raya berdua, tahun ni raya bertiga, tahun depan  berempat pulak ke? Errrrr. Sabar, sabar. Satu-satu dululah. Pengalaman setakat ini? Alhamdulillah, saya membesar dengan jayanya. Walaupun masih memilih makanan (tetap suka masam-masam dan sangat tak suka manis) tapi berat tetap bertambah.

Sekarang saya dah selongkar blog Munn sebab Munn ada kongsi pengalaman mengandung dia. Saya berminat pulak dengan susu badam tapi setakat ini hanya makan badamnya sahaja, belum dibuat jus (air/susu)nya lagi. Dan saya melawat klinik 2 minggu sekali sebab Hb low, Hb saya 10. Kali pertama pergi klinik je Hb ok, pastu makin turun dan sampai sekarang tak ada ciri-ciri nak naik. Nurse pulak cakap saya tak makan ubat hematinik tu. Saya makan setiap hari tanpa gagal. Munn ada kongsi jugak tips makan jambu batu, hari-hari saya makan jambu batu tapi tak sesuai dengan saya kot. Haha. Kenalah makan kerang. Kerang bukanlah kesukaan tapi kena juga makan demi masa depan yang gemilang. Tapi, kerang hanya dijumpai bila saya balik ke Kuala Selangor saje, hujung minggu. Sayur saya, bayam. Sampai satu tahap, saya muntah bayam sebab makan banyak sangat bayam.


Sambung lagi ye, nak pergi makan ni. Doakan saya dan baby sihat. Amin.


Friday, March 1, 2013

Lagi Newborn

From Jeri the Brownish. Telah memberanakkan seekor anak. Dua ekor sebenarnya tapi mati sekor, tinggallah sekor je. Tak tau kaler apa, kalau ikut Jeri, kaler coklat. Rasanya tak ikut bapak (Puteh) sebab kulit badan memang hitam legam. Nanti true color akan reveal bila seminggu lebih umurnya. Baru diberanakkan pada 20/2/13.

 Tak lemas ke oiiiii

 Tak alergik dengan bulu ke oiiiii

Arnab ni akan cabut bulu dia bila dah rasa nak beranak. Tujuannya untuk panaskan dan selesakan anak-anak dia nanti, plus mengelakkan anak-anak kesejukan. Jadi kalau mak arnab akan start cabut bulu, tuannya akan tahu dah tiba masa untuk dapat anak arnab lagi.


Tapi Jeri ni cabut bulu macamlah anak dia 13 ekor, banyak sangat bulunya. Boleh collect untuk buat baju sejuk.