Ikut Belakang

Monday, May 20, 2013

Bukan Salah Ibu Mengandung

Bangun tido hari ni tetiba sakit leher pulak.
Salah leher @ salah urat @ salah bantal?
Leher siapa, urat siapa, bantal siapa pulak yang aku guna untuk tido semalam?
Rasanya tak salah ambil 'barang' siapa-siapa pun. Semuanya hak sendiri. Haha.
Pagi-pagi dah bau minyak angin, selain bau minyak zaitun, errr minyak zaitun ada bau ke.



 Disebabkan hb low.
#Doktor kata tak bagus ambil banyak kerang.
Lagi bagus kalau makan banyak bayam-boleh jadi kuat macam Popeye.
 
Tapi pernah terbaca, kalau hb low di awalnya, dah masuk T3 nanti insya allah semuanya akan OK. Dan yang bagusnya, memang hb dah naik. Yeay.
Baby juga sihat, 28w = 1.6kg. Doktor menjerit sebab errr dia cakap baby tembam~

Friday, May 10, 2013

Selamat Hari Ibu-Ibu

Hari ni hari ibu. Selamat Menyambut Hari Ibu untuk semua Ibu-Ibu yang dikasihi di seluruh dunia. Selamat Hari Ibu juga untuk saya tahun ni dapat sambut Hari Ibu. Nak makan kek banyak-banyak, boleh? Makan selagi boleh sebab nanti masa berpantang terkebil-kebil nengok je. Haha.

 idung yang sentiasa kembang lagi mengembangkan

 dengan tak malunya beratur nak amek cotton candy free

Selamat Hari Ibu untuk ibuku tersayang. Segala pengorbanan yang telah diberikan selama ini cukup-cukup dihargai dan sampai bila-bila pun jasa itu tidak akan dilupakan.
Peluk2 dan cium2 mak saya dari kejauhan.

Friday, May 3, 2013

Bukan Rezeki

Baru je snap gambar pisang nangka yang ditanam 6-7 bulan lepas. Konon-konon nak wat entri kebun plak. Tapi minggu lepas terkejut bila suami cakap pisang nangka kesayangan dia yang dihadiahkan oleh ibu mertuanya (ibuku jua), hilang dikebas orang.

Pandai orang tu, potong tandan, pagi-pagi tengok getah masih meleleh. Pokoknya masih gagah. Kalau pisang nangka tu berbuah lagi lepas ni, jadilah pisangku ini berbuah dua kali. Sayangnya, tak sempat nak merasa. Lama tunggu pisang tu besar, seminggu sekali tabur baja poo-poo arnab tapi rupanya ada orang dah berkenan...

 Tapi yang musykilnya dalam banyak-banyak pisang di kawasan kejiranan ini, yang ditanam oleh orang lain di depan sana nun, pisangku jua yang jadi mangsa.

 Harap-harap betik ni dapat masak ranum. Takkanlah ada orang nak ambik ye dak?
Dah berbakul-bakul poo-poo arnab suamiku letak demi kesuburan yang abadi. 


Ini pulak lain ceritanya. Kena suap ubat cirit birit sebab poo-poo cair. Kuat sangat minum air maklumlah cuaca panas sekarang kan. Kalau poo-poo cair takleh dibuat baja.



Thursday, May 2, 2013

More Bunnies~



Kami dapat anak bunnies lagi. Takdelah baru sangat pun, bulan 3 hari tu. Sekarang pun dah besar dan dah ada anak bunnies yang lagiiiiii baru.

 Time ni tukar bakul kepada yang lebih tinggi supaya dorang tak merayap keluar. Tapi dah namanya pun arnab... Walaupun dengan mata tertutup gitu boleh aje dorang ni keluar. Orang takut dia tersepit celah sangkar kang nanya je.


Dah besar kan. Teruja betul bila dapat baka New Zealand White (NZW) (kaler putih snowy mata merah) sebab dah lama kami tunggu asyik-asyik kaler lain walaupun bapak dorang sebenarnya NZW yang gagah. Wakakak. Note : Californian White pun kaler putih tapi mata dorang hitam. Macam gambar kat bawah ni,


 

Setiap kelahiran bunnies, dorang ada surat beranak sendiri. Kami memang jaga baka. Sebab nak sembelih dan makan daging, mestilah jaga, insya allah.

Ada lagi ibu bunny yang baru beranak 2minggu lepas, boleh stop pemberanakan buat sementara ni sebab dah banyak sangat dah pulak.